RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Безплатни кардиологични прегледи с измерване на кръвно налягане в „Бургасмед“ по случай Световния ден на сърцето

Екипът на Отделението по кардиология на МБАЛ „Бургасмед” ще отбележи Световния ден на сърцето-29-ти септември с безплатни кардиологични прегледи. Те ще се проведат на 28, 29 и 30-ти септември от 10:00 до 16:00ч. без предварително записване ще се извършват в ДКЦ "Бургасмед", етаж 6 - Конферентна зала, предвид очакващите се лоши метерологични условия.

По време на безплатната кампания пациентите ще могат да осъществят освен консултация с кардиолог от МБАЛ „Бургасмед“, но и да измерят безплатно кръвното си налягане. При нужда специалистите ще извършват и допълнително медико- диагностични дейности.

 

Cъpдeчнo-cъдoвитe зaбoлявaния ca пpичинa зa 65% oт cмъpтнocттa в Бългapия, а оĸoлo 80% oт cмъpтните cлyчaи мoгaт дa бъдaт избeгнaти чpeз ĸoнтpoлиpaнe нa pиcĸoви фaĸтopи ĸaтo пpeĸoмepнa yпoтpeбa нa aлĸoxoл, цигapи, пpиeм нa coл, липca нa физичecĸa aĸтивнocт, виcoĸи нивa нa xoлecтepoл и пoвишeнo ĸpъвнo нaлягaнe, и затлъстяване, казват специалистите. Именно за това профилактиката е от съществено значение за ранното установяване на сърдечно-съдови аномалии и заболявания, и предприемането на действия за тяхното контролиране и лечение.

 

 „Профилактиката е добре да се започне от 45 годишна възраст при мъжете и 50 годишна при жените като честотата на прегледите се определя от индивидуалният рисков профил“, съветват от медицинския комплекс.