RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Разказ от първо лице на излекуват от Covid-19 лекар от Бургасмед

Репортер: Излекуваните от КОВИД-19 вече са 25 души. Един от оздравелите 25 пациенти е лекар от Бургас. Дълги години той е работил във ВМА като коремен хирург, рамо до рамо с проф. Мутафчийски. Д-р Петко Димов говори специално пред бТВ. Това е д-р Петко Димов. А тези снимки са запечатали важен за него момент. На официална церемония преди 2 години той придобива докторска степен по обща хирургия. Дипломата му е връчена от неговия научен ръководител ген.-майор проф. Мутафчийски. Спомняте ли си емоцията, какви са вашите отношения с него?

 

 

Д-р Петко Димов: Няма как да не си я спомням. Разбира се. Чувството е уникално. Ние с него сме работили 5 години заедно в една клиника. Аз изключително много го уважавам и като човек, и като професионалист.

Репортер: Често са били рамо до рамо над операционната маса, спасявайки живот. Сега единият оглавява щаба за борба с коронавируса, а другият е пациент. Тогава вярвахте ли, че 2 години по-късно Вие ще попаднете в тази ситуация заедно с ген. Мутафчийски от другата страна?

Д-р Петко Димов: Едва ли някой е вярвал, че ще има въобще такава ситуация. Камо ли с него да сме от двете страни.

Репортер: Д-р Димов вероятно се е заразил, докато е бил на ски почивка в Пампорово.

Д-р Петко Димов: Започнаха едни по-необичайни симптоми като загуба на вкус, загуба на обоняние и болки в очните мускули, най-вече.

Репортер: Когато разбрахте, че тестът за КОВИД-19 е положителен, каква беше първата Ви мисъл и като лекар, и като пациент?

Д-р Петко Димов: Леко стресиращо е.

Репортер: След 12 дни болнично лечение, лекарят вече е здрав.

Д-р Петко Димов: Да се спазват препоръките на щаба. Този вирус най-вероятно ще мине през всички, но важното е да е по-плавно и постепенно.

Репортер: И от днес си е у дома. Кое е първото нещо, което направихте, когато се прибрахте вкъщи?

Д-р Петко Димов: Първото нещо, естествено, да си прегърна моите хора. Децата, жена ми. Че ми липсваха 12 дена вече.

Репортер: Сега д-р Димов ще бъде под 28-дневна карантина. Средната възраст на оздравелите у нас е 45 години, като най-младият оздравял пациент е на 27 години, най-възрастният - на 80. А междувременно, социалният министър Деница Сачева издаде заповед, с която задължава работодателите да отстраняват служителите си от работното място, ако те не носят маски и други лични предпазни средства в ситуация на извънредно положение.

Водещ: Кристина Газиева, благодарим ти.