RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Лина Хаджиилиева, МБАЛ „Бургасмед“: Не е за пренебрегване чернодробното засягане при пациенти с ковид

 

Флагман

07 Юни 2022г.

 

Прекомерната антибиотична употреба, дългите курсове на антибиотично лечение дават своето отражение върху гастроинтестиналния тракт

 

Д-р Лина Хаджиилиева завършва Медицинския факултет на Тракийски Университет в Стара Загора през 2016г. В края на същата година започва работа в МБАЛ „Бургасмед“, но скоро след това излиза в майчинство.  Специализант по гастроентерология във Вътрешното отделение на болницата е от септември 2020г.

 

Д-р Хаджиилиева, с постъпване като специализант по гастроентерология в „Бургасмед“ попаднахте в Ковид отделението. Какво бе за вас да започнете кариерата си на лекар именно в разгара на най-страшната пандемия?

Специализацията си в „Бургасмед“ стартирах през септември 2020г. в условията на световна пандемия, пред прага на втората вълна, която ни връхлетя с пълна сила в този период. От този момент до края на извънредното положение с моите колеги от отделението основно поехме грижата за пациентите в Ковид структурата на болницата. Работата в него бих определила като предизвикателство, излизане извън зоната на комфорт. В началото на пандемията все още нямаше единни правила, по които да се водим при лечението на пациентите, информацията за това заболяване и влиянието върху организма беше недостатъчна. Като млад лекар не мога да не отчета ползата от професионална гледна точка, поради опита, който натрупах от  работата с интензивни пациенти с прояви на дихателна недостатъчност и тежки усложнения от страна на всички системи.

 

За мен пандемията даде отражение освен професионално, така и от чисто човешка гледна точка. Аз също усетих страха от неизвестността, бях изолирана за дълго време от близките си и от детето си с идеята да ги предпазя.

 

Как се отнасяха с вас колегите ви и какви са основните уроци, които научихте в това най-тежко болнично звено?

За добрата работа в такова натоварено отделение от голямо значение е работата в екип. Всеки даваше максимума от себе си. Старшите лекари полагаха всекидневно усилия в ръководенето на Ковид отделението, даваха дежурство наравно с нас, специализантите, помагаха ни със съвети. Сестрите и санитарните също неуморно полагаха грижи за пациентите.

 

В този период научих много нови уроци и си направих изводи за това, колко важно е доверието между лекар и пациент, грижата за собственото здраве и отговорността на индивида към обществото.

 

Какви по-конкретно  пост ковидни оплаквания наблюдавахте при пациентите в отделението?

Ковид усложненията от страна на гастроинтестиналния тракт са от една страна вследствие на увреждащото  действие на вируса върху този тракт. SARS-CoV-2 навлиза в организма посредством повърхностния протеин, който се свързва с АСЕ 2 рецептора и проявява многократен тропизъм, включително и към органите на гастроинтестиналния тракт. От друга страна усложненията се дължат на приложеното лечение. При една част от пациентите симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт се наблюдава още в хода на болничното лечение, а при други в по-късен период, като част от т.н. „постковид синдром“.

 

Приеманата, като част от наложената терапевтична схема при лечение на пациенти с Ковид инфекция, антикоагулантна и антиагрегантна терапия може да доведе до кървене от горния гастроинтестинален тракт, особено при неконтролиран прием от страна на пациента и липса на протекция на стомашната лигавица.

 

Предотвратими ли са тези неразположения и каква част от тях се дължи например на приложено самолечение вкъщи?

Прекомерната антибиотична употреба, дългите курсове на антибиотично лечение дава своето отражение върху гастроинтестиналния тракт. По-голямата част от пациентите, които постъпваха за лечение в нашето Ковид отделение вече бяха провели лечение в амбулаторни условия с 2-3 антимикробни препарата. Като резултат от прекомерната антибиотична употреба се наблюдава нарушение на нормалната бактериална флора на дебелото черво, добра предпоставка за развитие на Клостридиум дефициле колит. Микроорганизмите отделят токсин А и В, които предизвикват възпаление на чревната лигавица. Клиничното протичане може да е различно по тежест и е свързано с прояви на коремна болка, фебрилитет, водна диария, дехидратация. От важно значение е своевременната диагностика и лечение.

 

Колко често се наблюдават гъбични инфекции на гастроинтестиналния тракт, както и случаи на протрахиран реактивен хепатит?

Вследствие на спад в имунитета, прилагането на антимикробни препарати, кортикостериоди във високи дози, се наблюдава и развитието на микотични инфекции при една част от пациентите, част от които сме установявали още в хода на лечението.

 

Не е за пренебрегване чернодробното засягане при пациенти с Ковид инфекция. При един не малък процент се развива т.н. реактивен хепатит. Той може да се разгледа като следствие от увредата на хепатоцитите от самия вирус от една страна, и на хепатотоксично действие на прилаганите медикаменти, от друга. Поради този факт е важно изследването на чернодробните ензими в хода на лечението. При по-голямата част от пациентите това състояние е преходно и след  включването на адекватна хепатопротективна терапия се наблюдава нормализиране  на чернодробните ензими. Редки са случаите на тежък остър хепатит.