RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Къпането на бебето.

Започнете същинското къпане след падането на пъпчето и зарастването на раничката. Дръжте бебето във водата няколко минути през първите дни, като постепенно увеличавате до 12-15 минути.

Подготовка за къпането на бебето
Трябва ви детска ваничка, която да използвате само за тази цел.
Измийте последователно шийката, гърдичките, коремчето, ръчичките, крачетата, гръбчето и накрая главичката. Особено внимателно мийте сгъвките - на вратлето, подмишниците и между бедрата.
Не прекалявайте с къпането - кожата на бебето е много нежна и чувствителна.

Миенето на главичката на бебето.
Детският шампоан се нанася внимателно върху нея, за да не попадне пяна в очите - ако очичките му започнат да „щипят", то задълго ще запомни тази неприятност и няма да се къпе с желание. Придържайте с длан главичката и я наклонете леко назад, а с другата ръка поливайте от слепоочията към тила. В същото положение нанесете шампоана и отмийте.
Може да избършете внимателно личицето с мека влажна кърпа.

След банята на бебето.
Увийте веднага бебето в затоплена хавлия и го подсушете добре. Не търкайте, а само попивайте, за да не нараните нежната кожа.
Първо подсушете главичката, после телцето, като обърнете специално внимание на сгъвките.

Почистване на очичките на бебето
За почистване на очичките на бебето използвайте специални стерилни тампони от аптеката. Минете с едно движение на тампона от външния ъгъл на окото към вътрешния.
Ако има гноевидна секреция на едното око, почиствайте първо здравото, а след това секретиращото. Можете да напоите тампона с физиологичен разтвор или преварена вода.

Грижи за нослето и ушичките на бебето.
Нослето се почиства с памучно фитилче или със специални бебешки клечки за тази цел. Ако в носа има корички, поставете 1-2 капки физиологичен разтвор, за да се размекнат. Ушичките се почистват със специални тампони за уши.


Температурата на водата за къпане трябва да е 36 градуса, измерена със специален термометър. В нея можете да добавите и отвара от лайка.
Водната баня ще го успокои и след като се нахрани, ще заспи дълбоко.

Добре е през първите дни майката да си има помощник. Съблечете бавно бебето и внимателно го потопете във водата.
Лявата си ръка поставете под гръбчето, като придържате раменцата, а с дясната го сапунисвайте.