RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Да пребориш вируса: Говори хирургът, излекувал се от COVID-19 и върнал се отново на работа

Той прекарва 12 дни в Инфекциозното отделение и още 28 дни под карантина

BTV, БТВ Новините

13.5.2020


Хирург от Бургас преболедува COVID-19 и се върна отново в операционната зала. Д-р Петко Димов се зарази с вируса по време на почивка в ски курорт и сега отново е на работа.Излекуваният лекар е началник на хирургичното отделение в МБАЛ"Бургасмед".
„Като му дойде времето, няма как да се откажа само заради това, че преди година там евентуално съм закачил този вирус“, казва д-р Петко Димов между две операции.

Прекарва 12 дни в Инфекциозното отделение и още 28 дни под карантина.Хирургът сам се усъмнил, че е заразен с вируса и потърсил медицинска помощ.


Дълги години той е работил във Военномедицинската академия - рамо до рамо с професор Мутафчийски. Снимки са запечатали важен за него момент.На официална церемония преди 2 години той придобива докторска степен - "Обща хирургия".

Дипломата му е връчена от неговия научен ръководител - генерал-майор професор Мутафчийски. Ситуацията поставя единият начело на щаба за борба с коронавируса, а другият става пациент.

"Като си видях положителния резултат, малко се стресирах, макар че вече го очаквах. Болки в очните мускули и кашлицата, това беше при мен. Някои симптоми продължиха дълго време“, споделя д-р Петко Димов. За седмица затварят и хирургичното отделение, в което работи.

"Всички пациенти, които бяха в отделението по това време, също бяха затворени заедно с персонала, а те излязоха накрая всички негативни и най-хубавото нещо е, че болницата няма нито един заразен", обясни лекарят.

Съпругата му и двете деца също са с отрицателни тестове.

"На всички хора пожелавам едно спокойствие,  да се отърсят от този страх, който ги е обхванал", каза още д-р Димов.

Отново се връща в операционната, пациентите го чакат. Д-р Петко Димов днес има четири операции, планирани за деня.