RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

В МБАЛ „Бургасмед“ поставяме основите на гръдната хирургия, каквато досега в Бургас и областта не е имало

Отделението по гръдна хирургия към МБАЛ „Бургасмед“ навършва 5 години и е единственото по рода си в града и областта

 

Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

https://www.flagman.bg/article/236576

16.3.2021

 

Доц. д-р Таньо Стефанов е началник на отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“. Отделението е единствено по рода си в града и областта и този месец навършва точно 5 години, откакто е отворило врати за първите си пациенти. Разговаряме с него, за да разкаже подробно за развитието на специализираната гръдна хирургия в Бургас, какви са плановете за бъдещето и какви процедури се извършват там.


-Доц. д-р Стефанов, отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“ тази година навършва 5 години. То всъщност е единственото по рода си за Бургас и областта. Как се разви то през този период?

-Като едно дете-„роди“ се трудно, постепенно израсна и надявам се ще има светло бъдеще. Започнахме в Бургас с моя учител от Виена-д-р Данчо Янакиев (мир на праха му) и екип от прекрасни млади лекари и медицински сестри. С тях поставихме основите на тази специализирана хирургия. За 5 години, откакто съществува, отделението се развива изключително добре. Работим целия обем от интервенции в гръдната хирургия. Основно извършваме интервенции на органите, разположение в гръдния кош-доброкачествени и злокачествени заболявания на медиастинума, белия дроб, хранопровода, плеврите, гръдната стена и диафрагмата. За голямо съжаление най-голямата патология, която срещаме  са злокачествените заболявания.

 

-От колко човека е съставен екипа в Отделението по гръдна хирургия?

-В момента сме шестима лекари– трима със специалност по гръдна хирургия; двама в друга специалност и 1 без специалност, на този етап. Аз съм началник на отделението от самото му начало – то започна работа през март 2016 г., но официално бе открито с церемония и бе осветено на 19 октомври същата година, в деня на Свети Иван Рилски.

 

-Получавате ли отзиви от вашите пациенти?

-Да, разбира се. Знаете, монетата винаги има две страни, но засега, щом отделението е пълно – от тази година увеличихме леглата, смятам, че сме търсена хирургия и хората са доволни. Смея да кажа, че екипът в отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“ си върши работата професионално и отговорно. Всички процедури, които се извършват при нас, са ексклузивни само за нашето отделение, когато говорим за град Бургас и областта. Поставяме основите на хирургия, каквато в града не е имало досега.

 

-Можете ли да опишете някои от процедурите, които извършвате?

- От диагностичните и оперативни методи осъществяваме фибробронхоскопия, медиастиноскопия, трансторакална аспирационна биопсия, ВАТХ(безкръвна операция) и отворени интервенции. Извършваме целия обем на гръдната хирургия – от ексцизия на тумори, до лобектомия, пулмонектомия и езофагектомия. При плеврални изливи и пневмоторакси операциите са основно от безкръвен характер. Единственото, което нямаме при нас е роботизирана хирургия. В интерес на истината обаче в Италия например, има само два такива центъра, а в малка България вече има един. За държава с нашите мащаби един роботизиран център може да се каже, че е достатъчен. Това е много специфична и скъпа методика – не е по-различна от безкръвните операции като характер и начин на извършване, но в нея се ползва робот.

 

-Каква е разликата между безкръвните операции и стандартните?

-Няма особена разлика в извършването в обема на операциите. При безкръвните процедури възстановяването на пациента е много по-бързо, травматизмът е по-малък за организма, както и болковият синдром, и болничният престой е по-кратък.

 

-Пандемията продължава вече цяла година. По какъв начин се отрази това на отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“?

-Като всяко нещо в живота и пандемията имаше лоши и добри страни. На огромен брой пациенти бяха извършени множество образни изследвания на гръдния кош-рентгенографии и скенери на бял дроб, които установиха заболявания без клинична картина. При злокачествени заболявания на белия дроб и медиастинума, а и на всички други органи, е от особено значение ранното откриване и лечение.  За голямо съжаление при нас пациентите, които постъпват със злокачествени заболявания, са в напреднал стадии.

 

-Освен профилактиката има ли друг начин, по който човек може да разбере или да заподозре, че е болен от това заболяване?

-По принцип когато се появи първата симптоматика, вече е късно за радикално оперативно лечение. Такива симптоми са: болки в гърдите, затруднено дишане, кръвохрак, отслабване на тегло, отпадналост или общо продължаващо неразположение. Често при нас идват пациенти с тромбози на долните крайници, болки в рамото, обриви по кожата и други симптоми, които много трудно биха били свързани с рака на белия дроб като предсказващи заболяването. Добре е да се мисли от колегите в посока по-често да се назначават рентгенографии на гръдния кош.

 

-Как виждате развитието на Отделението по гръдна хирургия в следващите години?

-Ще се радваме да успеем да се акредитираме. МБАЛ „Бургасмед“ не е университетска болница, но много се надявам да станем такава. Аз все пак съм доцент и доктор по медицина и надеждата ми е да има все повече млади хора, които искат да станат гръдни хирурзи, да се развиват в тази специалност. За мен и моите колеги, и целия екип, би било радост да можем да предадем на младите колеги нашите знания и умения. Ще работим в посока усъвършенстване на методите на работа и внедряването на нови технологии.


-Колко пациенти минават през отделението годишно?

-За миналата година средно през отделението са преминали 800пациента. Малко по-голям е процентът на оперативните интервенции. Разрастваме дейността си и целта ни е хората от Бургас и областта да са доволни, като получат професионално и качествено медицинско обслужване и да бъдат сигурни, че винаги ще помогнем и никога няма да навредим. Хората могат да разчитат на нас.