RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Муховски: Постковидните състояния са твърде разнообразни, но често протичат по-леко

Имунопрофилактика на сезонните инфекции при всички болни със сърдечно-съдови заболявания, препоръчва началникът на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед“

 

Флагман.бг

25.01.2022

 

Д-р Муховски, увеличават ли се пациентите с постковидни оплаквания в МБАЛ „Бургасмед“ и кои варианти на вируса са най-критични за тези усложнения?


От началото на пандемията  преминахме през няколко вълни и пикове на заразени с Ковид-19 болни. Два основни фактора определяха осцилациите и изявите на болестта – сезонност и мутациите в обвивката на вируса. Допълнително влияние оказваха  взетите на всеки етап противоепидемични мерки и опознаването на болестта – проявите, патогенезата и лечението й, наличието на следковидни усложнения.

Вече приемаме съществуването на постковиден синдром, знаем за неговите прояви – кардиологични, белодробни, неврологични, бъбречни, стомашно-чревни, психоемоционални. Както виждате, те могат да са твърде разнообразни, а са и с различна по тежест изява. Твърда корелация между отделните варианти – алфа, бета, гама, делта, омикрон  - с честотата и тежестта на изява на постковидните усложнения е трудно да се направи поради значителен брой допълнително повлияващи фактори. Едно е сигурно – с нарастване броя на преболедувалите, особено тези с прояви и тежест, налагащи болнично лечение, нарастват и броя и тежестта на постковидните усложнения и оплаквания. При всеки пациент е различно и затова препоръчвам при риск или прояви след преболедуване от Ковид-19 инфекция да се осъществи консултация при специалист – кардиолог, пулмолог, невролог, а в някои случаи и от лекарски консилиум.

 

От какво лечение се нуждаят пациентите с постковидни оплаквания и каква е продължителността на възстановяването? 

 

Лечението на болни с постковиден синдром е комплексно. Разбира се, то започва с добрата диагностика, тъй като за всеки отделен случай е различно. Важно е отхвърлянето на тежки усложнения. В моята практика съм имал  пациенти с тежки сърдечно-съдови усложнения като коронарни дисекации и тромбози, белодробен тромбоемболизъм, миокардити. За радост, по-често постковидните състояния протичат с по-леки прояви – симптоми от общ характер като лесна умора, депресия и повишена тревожност, промени в артериалното налягане, неживотозастрашаващи ритъмно-проводни нарушения. Обикновено те продължават до около три, но понякога и до шест и повече месеца. И при двете групи пациенти е необходима навременна консултация, адекватно терапевтично поведение и проследяване от лекар-специалист.


Какво трябва да направят хората със сърдечно-съдови проблеми, за да предотвратят евентуалното влошаване на състоянието си през студените зимни дни?


Съществува категорична корелация с нарастване на сърдечно-съдовите усложнения през есенно-зимния период. Причините са  комплексни – климатичния дискомфорт, начин на хранене, обездвижването, циркаден ритъм с по-продължителна нощна фаза и т.н. Препоръките за справяне с тези влияния може да групираме в няколко насоки:

 

  • Адаптиране към климатичните условия и провеждането на ежедневна 30-минутна физическа активност, по възможност навън;

 

  • Спазване на препоръките за хигиенно-диетичен режим при сърдечно-съдови заболявания – прием на пресни плодове и зеленчуци, намален прием на готварска сол, избягване на тютюнопушенето;

 

  • Стриктно придържане към назначената кардиологична терапия;

 

  • Проследяване на състоянието на пациента в дома – артериално налягане, пулс, влошаване или изява на нови симптоми – сърцебиене, задух, гръден дискомфорт, лесна умора, задух, замайване, главоболие, оточност, а при нужда навременна консултация и  корекция на лечението;

 

  • При липса на противопоказания имунопрофилактиката на сезонните инфекции при всички болни със сърдечно-съдови заболявания е препоръчителна.

 

До каква степен модерната техника е решаваща за по-добрите резултати в работата на вашето отделение?


Живеем във високотехнологична ера и имаме шанс да разполагаме в нашата болница с медицинска техника от последно поколение за диагностика и лечение в кардиологията. Тя ни позволява прецизна диагностика, а знаем, че доброто диагностициране води и до добро лечение. Кардиологичното отделение на МБАЛ ,,Бургасмед“ разполага с такава апаратура – ЕКГ, Холтер мониторинг,  Ехокардиография, включително за трансезофагиална ехокардиография, ангиографски апарат от последно поколение с най-съвременни възможности за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания при коронарна, мозъчно-съдова и периферна съдова болест. Разполагаме и с Отделение по образна диагностика с възможности за осъществяване на компютърна аксиална томография (скенер) и ЯМР диагностика на сърдечно-съдовата система.

 

Предвиждате ли и тази година безплатни профилактични прегледи в рамките на кампанията „Бъдете здрави!“, която провежда МБАЛ ,,Бургасмед“?


Кардиологичното отделение на МБАЛ ,,Бургасмед“ разполага с екип от шестима кардиолози, включително трима сертифицирани инвазивни специалисти, ангиолог и специализант. Ние целогодишно активно участваме в програми  за скриниг и лечение на пациенти със сърдечно-съдова патология. Ще спомена участието ни в две такива програми през миналата година – безплатни прегледи през седмицата на ,,Деня на сърцето,“ и проследяване в рамките на месец и половина на болни с ритъмно-проводни нарушения, осъществено съвместно с Националната пациентска организация, на пациенти с предсърдно мъждене. Участието ни в кампанията за безплатни профилактични прегледи  „Бъдете здрави“ за скрининг и консултации при сърдечно-съдови заболявания е част от тазгодишните ни планове като колектив и институция.

Бих искал да добавя, че болничният екип е с режим на работа 24/7 и така денонощно осъществяваме кардиологична помощ и консултации за всеки потърсил медицинска помощ в нашата болница.

 

Визитка

 

От четири години д-р Петър Муховски е началник на Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед”. Неговата практика започва още през 1990 година, като преминава през много различни звена, нива и отделения. Д-р Муховски е с богат професионален опит и има практика в кардиологията, интервенционалната кардиология, електростимулацията, ехокардиографията и ехографията със специалност вътрешни болести и кардиология.