RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

ДКЦ "Бургасмед" с експресен PCR тест за коронавирус с резултат за 1 час

Людмила ПАВЛОВА
в. Лечител   Стр. 3

В ДКЦ "Бургасмед" заработи последно поколение апаратура за молекулярни изследвания. Новата платформа на вносителя "Биомед" позволява провеждане на т. нар. ускорено изследване за наличие на коронавирусна РНК посредством RT-PCR метод и резултат за 1 час. Апаратурата, която вече стартира работа се нарича "iPonatic" и е производство на водещата, световно известна китайска компания "Sansure Biotech". Тя функционира и в лабораториите от групата лечебни заведения, от които е част и МБАЛ "Бургасмед" - УМБАЛ "Софиямед" в гр.София и УМБАЛ "Пълмед", гр.Пловдив. Техниката ще бъде използвана както за по-бързо получаване на резултати при суспектни пациенти, които се приемат за лечение в болницата, така и за тестване на амбулаторни лица.


Редица лаборатории в Китай са снабдени именно с тази апаратура и благодарение на нея тестването за коронавируси на населението се извършва по много по-бърз начин. При технологична и организационна натовареност резултатите от изследването с новата апаратура може да бъдат готови и до 2 часа.


Изследване чрез новата апаратура се извършва всеки работен ден от седмицата с предварително записване на час през сайта на лечебното заведение.