RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Владимир Неделковски от МБАЛ „Бургасмед“, спасил 21-годишна от бездетие: Изследвайте се! Ракът на маточната шийка за жалост вече засяга и млади жени

https://www.flagman.bg/article/203999

 

23.12.2019

 

Акушер-гинекологът разказва за случая с бургазлийката Е.А., за която писахме преди няколко дни

За жалост ракът на маточната шийка се среща все по-често при млади жени. Заболяването смъква възрастовата граница и вместо пикът да  му е между 40 и 45 г., то вече се проявява и при жени между 20 и 30 г. Това каза пред Флагман.БГ със съжаление Д-р Владимир Неделковски от МБАЛ „Бургасмед“, който както писахме по-рано, спаси от бездетие 21-годишна бургазлийка. Срещаме се със специалиста акушер-гинеколог, за да разберем подробности по случая от първо лице и да научим защо това тежко заболяване се среща все по-често у млади жени и как могат те да се предпазят от сериозната диагноза.

 

Д-р Владимир Неделковски е роден в Скопие, Македония. Той е на 39 години и е завършил Плевенския медицински университет. Специализира в Плевен където придобива и специалност по Акушерство и гинекология. Работи в Клиника по Акушерство и Гинекология при УМБАЛ „Д-р Г.Странски” Плевен  до м.Юли тази година. От близо половин година е в Отделението по акушерство и гинекология към МБАЛ „Бургасмед“ – едно от най-добрите за морския град, чийто потенциал за развитие е огромен. Той разказва за случая и за това как всеки пациент заслужава различен подход и различно лечение.


 
Нов АГ кабинет и топ лекар са на разположение на пациентките в ДКЦ и МБАЛ „Бургасмед“

„Въпросното момиче, за което Флагман.БГ писа преди дни, попадна при мен изглежда случайно – с оплаквания, че има течение, че изпитва дискомфорт. Показа ми различни изследвания направени през последната година, в които не намерих нищо притеснително. При гинекологичния преглед единственото, което намерих беше ектопия (раничка) на маточната шийка. При задълбочен разговор с нея прецених, че допълнителни изследвания няма да са излишни, а напротив", започна разказа си д-р Неделковски. В разговора ни с него от частния случай с 21-годишната Е.А. достигнахме и до общи съвети за това как други жени да не преминат по пътя на ужаса, който младото момиче е изпитало, след като стават ясни резултатите от въпросните изследвания.
 
Изповедта на 21-годишно момиче, победило тежка диагноза: Бях на косъм от бездетие, но д-р Неделковски направи чудо с мен

А те действително излизат плашещи. Оказва се, че след цитонамазка, микробиологично изследване и типизиране на човешки папиломен вирус (ЧПВ), у пациентката се намират следи от високорисков щам на ЧПВ, които има отношение към рака на маточната шийка. Взема се решение да се направи биопсия. Диагнозата е тежка, хистологичния резултат е Ca in situ (карцинома ин ситу), последен предраков стадий, лечението на който задължително трябва да е оперативно. Процедурата се нарича конизация на маточната шийка и води до проблеми при бъдеща бременност, защото се изрязва и отстранява част от маточната шийка. Ако не се предприеме такава операция на време, със сигурност следващо развитие на процеса е Ca colli uteri (Рак на маточната шийка).

„Аз бях шокиран, пациентката още повече. Операцията по принцип не е сложна и се извършва от всеки колега акушер-гинеколог. При 21-годишно момиче обаче, ситуацията е различна“, заяви д-р Неделковски. Той достига до извода, че все пак операция трябва да се извърши, но подходът му в случая е изключително деликатен. Той извършва конизацията по такъв начин, че да не премахне нищо повече от засегнатата тъкан, на практика запазвайки репродуктивните способности на младата бургазлийка.

 

„Не мога да Ви опиша колко се притеснявах самият аз, докато чаках да стане готов хистологичния резултат след операцията. Бях силно притеснен, защото на практика в моите ръце бе бъдещето на това младо момиче . Спомням си каква радост изпитах, когато стана ясно, че резултатите са добри- а именно „чисти резекционни линии на изрязания участък от маточната шийка” и 21-годишната Е.А. вече реално е здрава", спомня си д-р Владимир Неделковски.

 

Много са факторите, които оказват влияние върху това ракът на маточната шийка да е намалил възрастовата граница и да засяга дори толкова млади жени. Основният обаче според специалиста е липсата на профилактика за заболяване, което сред раковите е най-лесно диагностицируемо.

 

„По принцип стандартът, който ние лекарите съветваме жените да спазват, е да си правят цитонамазки веднъж годишно. Също така всеки гинекологичен преглед  да е с онкопрофилактична  насоченост тъй като рака на маточната шийка не започва от здрава тъкан, а от предракови изменения, които от своя  страна се диагностицират лесно с цитонамазки, течнобазирана цитология, колпоскопия, ДНК типизиране, биопсия и се лекуват с минимално инвазивни методи", уточни д-р Неделковски.

Той, както и много други негови колеги от Бургас, са на мнение, че в здравеопазването е необходима промяна към по-добро. На първо място той изтъква, че пациентите трябва да знаят, че могат да имат доверие към специалистите, че могат да се чувстват комфортно с тях.

 

“В България има много добри специалисти, даже едни от водещите в Европа. Ние, лекарите пък, независимо от това колко сме заети, трябва да се стремим да сме достъпни за пациентите. Също така, не е срамно ако не сме сигурни в нещо, да потърсим помощ или мнение и на друг колега. Лошо впечатление обаче прави и друго – доверието между лакар и пациент е до такава степен загубено, че ние сякаш сме се превърнали в алтернатива на Гугъл и другите интернет търсачки. Хората идват при нас само след като са прочели най-лошото в мрежата, идват объркани, самолекуващи се, с вече самопоставени диагнози. Доверието е „счупено“ и всички заедно трябва да работим за промяната на този факт. Когато имате проблем, обръщайте се директно към лекаря си, контактувайте с него, само така ще върнем в пълна сила връзката „лекар-пациент”, съветва д-р Неделковски.