RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Георева, гастроентеролог и диетолог: Как да се справим с проблема „хем гладен, хем дебел“

Флагман.бг

 

13.05.2024г

 

Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед”

 

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“. На 19 май, неделя, от 11 часа, тя ще проведе платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед”, с предварително записване на регистратурата на лечебното заведение или на телефони 0892 22 28 00 и 0892 22 25 25. Акцент в работата на специалистката е борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити.

 

Защо кантарът не помръдва? Всички сме чували фразите ,,хем гладен, хем дебел” и ,,не ям нищо, но пълнея”. Каква е причината?

 

Стресът, недоспиването, негативните емоции и храненето ,,накрак” и ,,набързо”, прехранването с въглехидрати и злоупотребата с алкохол  могат да разбъркат, без дори да подозираме нормалните ни хормонални нива и да доведат до напълняване и неуспех в борбата с килограмите и като в порочен кръг да засилят още повече депресията и тревожността.

  

Тестостеронът е анаболен изграждащ хормон, който се среща нормално и при двата пола, като съотношението при мъжете е по-високо. Ниски стойности се срещат при хора с наднормено тегло.

 

Екзогенното внасяне на тестостерон с цел надграждане на мускулна маса и достигане на пикови концентрации при мъжете за повече сила и издръжливост също е изключително вредно, защото не само, че спира продукцията на собствен тестостерон от тестисите, но засилва агресията и намалява потентността.

 

Има множество физиологични начини да повишим тестостерона си чрез редовни тренировки, а също с включване в менюто на спанак, рукола (богати на магнезий), яйца, мазна риба (витамин D, омега 3 и цинк), които са ключови за хормона.

 

Проучване от 2021г. установи, че диета с ниски нива на мазнини се асоциира с намалени нива на тестостерон.

 

Естрогенът играе роля в метаболизма на глюкозата, инсулиновата чувствителност и начинът по който тялото складира мазнини. Вариациите в нивата му  при жени в перименопауза и менопауза могат да доведат до покачване на теглото.

 

Във всяка една фаза от цикъла ни тялото ни има различни нужди. В лутеалната фаза, тялото наистина изисква повече енергия поради няколко причини. В началото нивата на естроген са все още високи, а също нивата на прогестерон започват рязко да се повишават и нивата на кортизола в покой са по-високи. Затова в тази фаза е необходимо да осигурим на тялото си хидратация и правилно хранене. По време на предменструалния синдром в тялото се увеличава нивото на естрогена спрямо прогестерона. Към края на тази фаза, с намаляване на хормоналните нива ще имате по-малко енергия. Това обяснява рязкото покачване на апетита преди цикъл. Важно е да се акцентира на храни с нисък гликемичен индекс и да се добавят сложни въглехидрати.

 

Дайте приоритет на здравето на червата, тъй като червата ви произвеждат множество метаболити, които могат да повлият на баланса на естрогена. Поддържайте богата на хранителни вещества диета и намалете излагането на токсини от околната среда.

 

Стресът повишава нивата на кортизол и е причина за наддаване на килограми, но също така се среща и при спортисти поради липса на възстановяване след тренировка и некачествен сън.

 

Хроничният стрес може да провокира и автоимунни заболявания без дори да подозираме, както и променена функция на хормоните на щитовидната жлеза от хипо- до хиперфункция. Доста често  хроничната тревожност, депресия и  наднормено тегло замаскират проблеми с щитовидната жлеза.

 

Полуфабрикатите и храните с висок гликемичен индекс също могат да доведат до ниски и високи нива на инсулин в кръвта и развитие на диабет и хипогликемии.

 

За да се справим, първо трябва да работим върху причините довели до появата на стрес и тревожност, използвайки релаксиращи методики като медитация, масажи и тренировки по йога, разходки сред природата. Нужно е да приоритизираме съня и почивката, да се храним здравословно и балансирано, но без да изпадаме в крайности, което ще нормализира нивата на кръвна захар и кортизол.

 

Искам да изясня също защо хипокалорийните диети са опасни. На първо място те понижават нивата на тестостерон и повишават нивата на грелина. Грелинът е хормон, който отговаря за регулацията на глада, лептинът - за чувството на ситост. Когато стомахът е празен, започва да се произвежда грелин. Когато сме се нахранили, той спира да се произвежда и се задейства лептинът. Когато се храним с малко калории, грелинът се покачва страшно много, а лептинът се понижава. Този дисбаланс продължава известно време и след прекратяване на диетата и допринася за възникване на така наречения йо-йо ефект, поради защитата на организма от гладуване.

 

Режимът, който изработих се основава на петкратно хранене през деня с цел редуциране на стреса и използване на храната като средство за горене на мазнини.