RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Георева, диетолог и гастроентеролог, съветва как да не наддаваме килограми през лятната ваканция

Флагман.бг

21.06.2024г.


Специалистката ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед” в събота, 29 юни от 10:00 часа


Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог от универитетска болница „Пълмед“ - Пловдив, е автор на специален режим за справяне със затлъстяването, който най-общо включва здравословна диета, физическа активност и поведенческа терапия. На 29 юни, събота, от 10 часа, тя ще проведе платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед”, с предварително записване на регистратурата на лечебното заведение или на телефони 0892 22 28 00 и 0892 22 25 25,  както и чрез системата Супердок на https://superdoc.bg/lekar/tihomira-georeva.

Специалистката лекува успешно различните гастроентерологични заболявания, съчетавайки подходяща диета с правилна терапия. Тя прилага успешно хранителни схеми при пациенти с подагра, диабет, синдром на дразнимото черво, улцерозен колит, Болест на Крон, микроскопски колит, гастрит, язва, глутенова ентеропатия, чернодробна стеатоза и цироза. Хранителните режими са с положителен резултат и при болни с холецистит и панкреатити, дивертикулити и метаболитни синдроми.

 

Не повече от един коктейл на плажа

Не си мислете, че щом сте на почивка можете да пиете по една бутилка алкохол на плажа, да ядете цаца с пържени картофи и да стоите цял ден на слънце, за да хванете хубав тен и задължително да изядете цялата храна в ресторанта и това да остане без последици за вас.

Кардиолози съветват хората, които консумират алкохол, да пият умерено и да не прекаляват с приема на алкохолни напитки.

Препоръчително е поне 2 дни в седмицата да не консумираме никакви алкохолни напитки, както и да избягваме да приемаме цялото допустимо количество в 1 или 2 дни.

Злоупотребата с алкохолни напитки и коктейли допълнително ще ви дехидратира в летните горещини и ще увеличи риска от инсулт и инфаркт. Затова препоръчвам не повече от един коктейл на плажа.

Алкохолът допълнително би обострил някои здравословни проблеми с кръвното налягане и при хора с кардиологични заболявания и диабет може да бъде фатално.

 

Бъдете хидратирани

Пийте повече вода, като ограничите газираните напитки, които дехидратират допълнително организма ви, както и фрешовете, които водят до бързо покачване на гликемичния индекс.

Вместо това заложете на плодовете.

 

Контрол на порциите и хранене през 3 часа

Храненето през тези интервали ще ви държи сити и ще ви предпази от преяждане. Изключете преработените храни и полуфабрикати. Ограничете сладкото, пърженото и джънк храните. Това ще ви предпази от киселини, стомашно-чревни неразположения и качване на килограми.

Продължителното излагане на слънчеви лъчи може да провокира тежки изгаряния, хиперпигментации, алергии, до автоимунни заболявания на кожата, да обостри високото кръвно с риск от инсулт, колапс и много други състояния.

Винаги използвайте емулсия с висок слънцезащитен фактор. Пийте вода, за да останете хидратирани и избягвайте слънчевите лъчи между 12:00 и 16:00 часа.

Разхождайте се пеша, вместо с такси и следвайте правилото за минимум 10 000 стъпки дневно. Това ще ви помогне също да изразходите излишните калории от „малките прегрешения“ през деня.

 

Достатъчно сън

Доказано е, че 8-часовият сън спомага тялото да се възстанови от стреса. Липсата на сън води до нарушаване на хормоните, които контролират глада и апетита.

От изследвани 1000 човека, тези, които спят по-малко от 8 часа, имат повече мазнини в тялото.

 

Позитивни емоции

Проучванията показват, че близо 60% от хората с наднормено или свръхнормено тегло се хранят емоционално, като в период на преяждане посягат към храни, богати на мазнини, захар или с високи калории като отговор на негативните емоции, което естествено ги поставя във висок риск от развитие на диабет и сърдечносъдови проблеми.