RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Единственото отделение по гръдна хирургия в Бургаска област функционира на територията на МБАЛ „Бургасмед“

В помощ на пациентите от Бургас и областта на територията на Mногопрофилна болница „Бургасмед“ функционира отделение по Гръдна хирургия. Началник на отделението е доц. д-р Таньо Стефанов, д.м. Д-р Стефанов има богат опит като хирург и гръден хирург и е заемал редица ръководни позиции в реномирани лечебни заведения. Преди да се присъедини към екипа на МБАЛ „Бургасмед“ е началник II хирургия в МБАЛ Пловдив. Член е на Европейската асоциацията по гръдна хирургия.

 

Веднага след откриването на отделението по Гръдна хирургия в МБАЛ „Бургасмед“, единствено в областта и града, се извършиха животоспасяващи оперативни интервенции на пациенти постъпили по спешност, с остри заболявания на гръдния кош и органите в него.

 

Един от случаите, които екипът ще помни, е този на пациент, приет по спешност след атака на диво прасе, причинила комбинирана травма на гръден кош, корем и долни крайници. Пациентът, ловец по хоби, е подложен на животоспасяващи интервенции и за радост е изписан в добро състояние. Гръдната травма, причинена от дивото прасе, е предизвикала нараняване на белия дроб и сърцето на мъжа, а травмите на долните крайници са лекувани съвместно със специалисти от отделението по Ортопедия и травматология на болницата. След затегнато протекъл възстановителен период поради големия обем на травмата пациентът е върнат към нормалния си бит.

За лекарите от отделението предизвикателен се оказва и случаят на пациент с Бьорхаавен синдром. Това е състояние на спонтанна перфорация на хранопровода, която е свързана най-често с упорито повръщане след консумация на храна и/или алкохол. В отделението оперират пациента, който е с перфорация на хранопровода при протрахирано повръщане. Пациентът е приет в много тежко състояние с изявен медиастинит (възпаление) и голямо количество плеврален излив, насъбран поради разкъсвания хранопровод. Благодарение на съвместните грижи в следоперативния период на екипите от отделенията по Гръдна хирургия и Реанимация пациентът е изписан в добро състояние.

 

Случаите, с които се сблъсква екипът на доц. Стефанов са разнообразни и доста предизвикателни. За времето на съществуването на отделението по Гръдна хирургия по спешност са оперирани пациент с проникваща гръдна травма със засягане на мастната тъкан около сърцето, фрактура на ребра и гръдна кост и дълбоки разкъсно контузни наранявания на долни крайници. Пациент, прострелян при инцидент в областта на гърдите, на когото е извършена ревизия и са премахнати проетктили съвместно със специалист по ортопедия.

Работата в отделението по Гръдна хирургия изисква от нейните лекари пълна отдаденост и мултифункционални познания за спасяване на човешкия живот.