RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Знаете ли какво е „мозъчна мъгла“ – млад специалист от МБАЛ „Бургасмед“ с безценни съвети за пациенти боледували от ковид

"Мозъчната мъгла" е пост ковид симптом и трябва да се обърнете към специалист, ако продължава по-дълго от обичайното 


www.flagman.bg

23.11.2022

 

Автор: Светлозария КИДЕРОВА

снимка: Авторът

 

Д-р Константин Ставратев започва втората година от специализацията си в Отделението по нервни болести на МБАЛ „Бургасмед“. Той е едва на 26 години, но прави впечатление с желанието и отличната си подготовка. Със сигурност д-р Ставратев ще бъде един от тези, за които в следващите години все по-често ще се говори.

 

Срещаме се с него в Отделението по нервни болести, за да разкаже пред читателите на Флагман.бг какво го е накарало да избере медицината, защо се е „гмурнал“ в неврологията“ и е избрал проспериращата МБАЛ „Бургасмед“.

Д-р Константин Ставратев е завършил средното си образование в АЕГ „Гео Милев“ Бургас през 2014г. Продължава образованието си в Медицинския университет във Варна. През 2020г. поема отговорност и по време на първата ковид вълна става част от екипа на МБАЛ „Бургасмед“.

 

„Работата в такава среда те кара бързо да натрупаш увереност и познания, необходими за справяне с ежедневните казуси, които възникват по време на дежурство. В най-големите пикове от пандемията се сблъсквах с всякакви случаи, тъй като бях част от спешната медицинска помощ, на първа линия. Бързото, навременно решение при такива заболявания може да са ключови за изхода от болестта на пациента“, разказва днес д-р Ставратев, който се гмурка в дълбокото още в началото на специализацията си.

 

„Натрупах опит и познания в няколко направления докато открих неврологията и екипа, от който имах нужда в лицето на МБАЛ „Бургасмед“. Организираността, отговорността и вниманието, което Отделението по неврология дава на пациентите си, възражда ентусиазма ми все повече да се развивам в тази насока. В болницата има изключително отговорни специалисти, отличаващи се с дисциплина и коректност. Точно поради тази причина реших да проведа специализацията си в това здравно заведение“, споделя младият лекар.

 

Той уточнява, че при много пациенти прекарали COVID-19 се проявява поне един неврологичен симптом.  Най-често - в обонянието и вкуса, главоболие, замаяност, дълготрайни когнитивни нарушения, психически проблеми като депресия и страхова невроза, “мозъчна мъгла”, мозъчно-съдови инциденти, епилептични пристъпи, разстройства на нервно-мускулното предаване, енцефалопатия, менингоенцефалити, миалгия.

 

„Загубата на обоняние и вкус бяха едни от първите описани симптоми при COVID-19 инфекция, особено при леките форми на протичане, по често при млади хора, като това може да бъде и единствения симптом. При повечето пациенти има благоприятно развитие и в рамките на две-три седмици се отчита значително подобрение. Ако продължава за по-дълъг период от време, надвишаващ шест месец може да се приложи така нареченото “обонятелно обучение” като се използват силни аромати, предимно кафе, лимон, евкалипт“, съветва д-р Ставратев.

 

„В немалко случаи един от най-изразените симптоми е главоболието. Трябва да се обърне внимание на неговата интензивност, честота, продължителност и провокиращи фактори като това определя лечението, което ще се започне. Друго често оплакване, за което съобщават пациентите е тъй наречената „мозъчна мъгла”, изразяваща се в нарушение на паметта, объркване, разсеяност, лесна раздразнителност. Обикновено това е преходно състояние и отшумява в рамките на няколко месеца“, допълва той.

 

Д-р Ставратев уточнява, че инфекцията с SARS-Cov-2  може да доведе до увеличена честота на епилептичните пристъпи. 

 

При такъв тип пациенти трябва да се обърне внимание на лекарствените взаимодействия между медикаментите за епилепсия и тези, използвани за лечение на COVID-19, предупреждава той.

„Симптоматиката може да варира зависимост от рисковите фактори, които са различно проявени при отделните пациенти. Към тях спадат високото кръвно налягане, захарен диабет, онкологична патология, бъбречната недостатъчност, цирозата на черния дроб и някои сърдечно-съдови заболявания. След прекаран COVID-19 има пациенти, които продължават да имат оплаквания от неврологичен характер в следващите няколко месеца - цефалгия, световъртеж, сънливост, влошено качество на съня, изтръпване в крайниците, мигриращи болки в различни части на тялото. Хората в по-напреднала възраст, както и тези с налични предразполагащи фактори имат по-висок риск за развитие на мозъчно-съдови заболявания. Една евентуална инфекция може да предизвика мозъчно-съдов инцидент основно чрез нарушения в съсирваемостта на кръвта, дестабилизация на атероматозни плаки“, съветва още д-р Ставратев.

 

Поведението при възникнал остър исхемичен мозъчен инсулт в рамките на SARS-Cov-2 инфекция, не се различава от стандартните препоръки и терапевтични алгоритми, уточнява медикът. Превантивните мерки за ограничаване на мозъчно-съдовите заболявания са диета, поддържане на нормално телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол, спиране на тютюнопушенето, ограничаване на консумацията на алкохол, намаляване на психо-емоционалния стрес, редовни физически упражнения и др. Внимание трябва да се обърне и на тромбопрофилактиката чрез изпълняване на предписаното антиагрегантно или антикоагуалнтно лечение.

 

„МБАЛ „Бургасмед“ разполага с висококвалифицирани и изявени специалисти. Използваната апаратура от болницата е на страхотно ниво, което позволява навременно, точно диагностициране и провеждане на необходимото лечение. Провеждат се и високоспециализирани изследвания като електроенцефалография (еег), електромиография (емг), доплер ехография на каротидни съдове.  В Отделението по нервни болести има възможност да се проведе едно от най-ефективните специфични лечения за остър исхемичен мозъчен инсулт, т.н. тромболиза - разграждането на тромба причинил мозъчния инсулт. Пациентите преминали успешно през тази интервенция имат шанс за пълно възстановяване. Специфично е, че трябва да се проведе в кратък период от време - до четири часа и половина от първата изява на симптомите. Затова е важно при възникване на признаци като затруднения в движенията на крайниците и говора, а също изкривяване на устата, да се потърси незабавно спешна помощ“, допълни още д-р Ставратев.