RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Лекари от Ковид отделението на МБАЛ „Бургасмед“: Ваксинирайте се, не си играйте на „руска рулетка“ с живота

При нас най-често постъпват възрастни хора над 70 и 75 г., които са с редица придружаващи заболявания и нелекувани симптоми на коронавируса, каза д-р Силвия Атанасова
 
Флагман.bg
22.12.2021г.
 
Ваксинирайте се и не си играйте на „руска рулетка“ с живота и здравето си. Този призив отправи към хората началникът на отделението по вътрешни болести в МБАЛ „Бургасмед“ д-р Силвия Атанасова. Тя и екипът й вече втора година е на първа линия и лекува ковид болни в разположеното на три етажа отделение за лечение на коронавирусна инфекция в болницата в жк „Меден рудник“. С нея е и д-р Дина Досева, която е специалист по пулмология. Двете разкриха пред Флагман някои подробности относно лечението на пациентите с ковид, техния профил, както и естеството на самото заболяване – детайли, които са от изключителна важност за превенцията и лечение на болестта.
 
 
„Най-често при нас постъпват пациенти с ковид, които са били лекувани от личните си лекари. Важно е да се каже, че в болница постъпват само хора, които са в тежко състояние – най-неподдалите се на лечението. Оттам нататък се следва протокол – предписват се антикоагуланти против съсирване на кръвта, дават се кортикостероиди, които помагат при т.нар. „цитокинова буря“, коментира д-р Дина Досева, която добави, че антибиотичното лечение не е препоръчително при лечението на вирусни инфекции, освен ако не се касае за вторична бактериална инфекция.
 
 
Д-р Досева, която вече втора година лекува пациенти с ковид, развенча един от митовете, но пък и потвърди като факт друг. Тя обясни, че цитокиновата буря е нормална реакция на организма при борбата му с вируси или бактерии. Тя се изразява с повишена температура, от което реално никой не умира. „Хората не умират от това, а от усложненията след вирусната инфекция – били те дихателни, сърдечни или други“, каза тя.
 
 
В същото време, по нейни думи и опит, в МБАЛ „Бургасмед“ се наблюдава същото, за което споделят учените още от началото на пандемията: В болниците почти няма настанени с ковид пушачи или хора с хронични белодробни заболявания. „Това е странен феномен, за който нямам обяснение“, каза още д-р Досева, но подчерта, че е факт.
 
 
Всъщност Ковид  отделението в МБАЛ „Бургасмед“ е разположено на три етажа. В момента, от началото на четвъртата вълна, причинена от Делта варианта, то разполага с общо 50 легла за лечение на ковид болни. 45 от тях са за лежащо болни, а 5 – за реанимация, разказа началникът на отделението по вътрешни болници в лечебното заведение д-р Силвия Атанасова. Тя изтъкна, че лекарите вече са много уморени и отново призова хората да се ваксинират.
 
 
„Откакто започна ковид кризата сме си позволявали да си вземем по 5 дни отпуск на година. Умората вече се е натрупала, но нямаме избор – лекуваме пациентите си“, каза тя, но с тъга сподели, че те самите не се грижат за здравето си. По думите ѝ при последната вълна възраствата граница се е повишила драстично и вече в болница постъпват основно хора между 70 и 75 г.
 
 
„Пациентите идват при нас в тежко състояние. Това са обикновено възрастни, коморбидни хора, с нелекувани придружаващи заболявания, с неправилно лечение по време на ковид, изоставени и самотни хора, които имат куп патология, на която не е обръщано внимание. И докато при предходните вълни виждахме основно млади, сега възрастовата граница е много по-висока“, каза д-р Атанасова. Началникът на отделението по вътрешни болести в МБАЛ „Бургасмед“ бе категорична, че в нейната практика досега е срещала само един пациент с ковид, който е бил ваксиниран – 86-годишен мъж, който е бил излекуван успешно, въпреки че е бил в тежко състояние предвид възрастта му и останалите придружаващи заболявания.
 
 
Д-р Атанасова бе категорична, че ковид съвсем спокойно може да се нарече заболяване на кръвоносната система. То протича много сходно с опасното автоимунно заболяване васкулит.
 
 
„Ковид със сигурност не е само респираторна инфекция. Той уврежда целия организъм. Често наши пациенти са развивали реактивни хепатити. Постъпвали са при нас пациенти с много завишени чернодробни показатели, което налага хепатопротективно лечение. Заради сгъстяването на кръвта пък се налага употребата на антикоагуланти, заради които пък винаги включваме в лечението протектори за стомашната лигавица, за да предпазим хората от кървене. Характерно е, че дори пациенти са идвали при нас с ковид и завишена кръвна захар, която пък води до диабет“, разказа още д-р Силвия Атанасова.
 
 
Двамата лекари-специалисти се обединиха обаче върху едно – въпреки всичките им усилия, има липса на кадри в медицината. Този проблем ще се задълбочава, каза д-р Дина Досева. Тя е категорична, че при началото на кризата имаше сериозни организационни проблеми в болничните заведения относно диагностиката и приема на болните с ковид, както и организацията на графиците при лечението им. Причината е недостигът на персонал, което пречи да се сформира постоянен екип лекари, сестри, санитари. Работата се извършва от сборен екип, в който взимат участие работещите от другите специализирани отделения.
С лечението на ковид са ангажирани лекари като нас, които имат терапевтични отговорности. Имаме редица дежурни с различни специалности, които правят всичко по силите си. В началото беше много тежко, но сега вече се справяме и ситуацията е по-добра. Работим по графика си“, каза д-р Досева.
 
 
„Помагат ни и без тях сме загубени колеги от буквално всички други отделения в болницата с изключение на неонатологията и акушер-гинекологията. От огромна полза са ни и специализантите д-р Хаджиилиева и д-р Къцелиански. Дежурства дават почти всички наши колеги. Вече имаме разработен алгоритъм за всичко, свързано с лечението на ковид и се справяме успешно“, подчерта и началникът на отделението по вътрешни болници в МБАЛ „Бургасмед“ д-р Силвия Атанасова.