RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

МБАЛ „Бургасмед“ с безплатни прегледи за ученици преди първия звънец  

Родителите не трябва да пускат детето си на училище, ако то има температура над 37.5°С, за да не се превърне класната стая в „инкубатор“ на инфекции

 

Преди 15 септември - началото на новата учебна година, от 4 до 14 септември, МБАЛ „Бургасмед“ обявява безплатни профилактични прегледи за деца от 7 до 18-годишна възраст.

 

Прегледите за ученици ще се осъществяват в Детския неотложен кабинет на медицинския комплекс през работните дни от седмицата, от 11:00  до 13:00 часа, след предварително записан час директно на регистратурата на „Бургасмед“ или на телефони 0892 222 525 и 0892 222 800.

 

Началникът на Детското отделение на МБАЛ „Бургасмед“ д-р Христо Иванов, който ще извърши прегледите, изтъква, че профилактиката играе изключително важна роля в детското здравеопазване. „Желанието ни е да направим скрининг на здравното състояние на учениците преди събирането на много деца в класната стая, за да се избегнат рискове от зарази още в първите учебни дни“, обяснява педиатърът с над 20-годишен стаж и добавя, че родителите не трябва да пускат детето си на училище, ако то има температура над 37.5°С, за да не се превърне класната стая в „инкубатор“ на инфекции.

 

Педиатърът уточнява, че в момента е сравнително спокойно по отношение на ситуацията с вирусите. При амбулаторните прегледи в Детския неотложен кабинет и в отделението се срещат епизодични случаи на заболели от Коксаки вирус деца, с основни симптоми висока температура и болки в корема и гърлото, но при някои болни има ситен обрив и много рядко - повръщане. На такива деца се провежда симптоматично лечение. Когато дойдат в кабинета малки пациенти с подобно заболяване, детският лекар задължително ги изпраща в лабораторията за изследване и за аденовиуси, за грип А/Б, за микоплазма, ковид, скарлатина и други. „Резултатът през последните месеци винаги е отрицателен“, казва докторът.

 

Предвид появяващите се още през септември респираторни вируси, докторът препоръчва децата, които често страдат от настинки и възпаления на горните дихателни пътища да започнат още сега да приемат имуностимуланти, профилактично по едно хапче дневно в продължение на три месеца, за да може през ноември, когато се очаква пик на тези вируси, организмът им да е по-укрепнал. Родителите могат да помислят и за поставяне на грипна ваксина на детето, което трябва да стане до октомври.

 

Д-р Иванов подчертава, че особено важно за здравето на децата е редовното миене на ръцете, не само преди хранене, както и поддържането на добра лична хигиена. Той апелира към родителите да приучават своите деца още от много малки към тези навици. В ученическата раница винаги трябва да има и флакон дезинфектант, който да се ползва в случаите, когато няма наблизо условия за измиване на ръцете с вода и сапун.

 

За да са силни и здрави малчуганите, д-р Иванов припомня, че родителите трябва да обръщат особено внимание на разнообразното меню на своите деца и съветва и през есента да им се дават пресни плодове и зеленчуци. Той припомня, че в горещините децата над 12-годишна възраст трябва да приемат между литър и половина и 2 литра вода на ден, а по-малките –  около литър – литър и половина.