RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Центърът по физикална и рехабилитационна медицина на ДКЦ „Бургасмед” разширява дейността си

Флагман.бг

12.05.2023г.

 

В „Бургасмед” се извършва и физикална терапия, необходима  преди хоспитализация в специализирани болници за рехабилитация по клинична пътека


Кинезитерапията и трудотерапията, наред с електротерапията, са сред направленията, в който ДКЦ „Бургасмед” инвестира значително през последния месец в своя модерен Център по физикална и рехабилитационна медицина. Сред новото оборудване е и клетката на Роше, с която е надградена кинезитерапията и чрез нея центърът под ръководството на д-р Дарина Цветанова въвежда серия активни упражнения, използвани за възстановителния процес при редица заболявания и травми. До няколко седмици тази инсталация ще бъде пренесена в съвсем ново помещение, където също ще бъдат разположени нова шведска стена и уреди.

 

Специалистът по рехабилитация използва уреда за раздвижване на  горен и долен крайник при наличие на фрактури, обездвижване, след оперативна намеса, след инсултни състояния, сред много други приложения, обяснява предимствата на клетката на Роше д-р Цветанова, която е доказан специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Заедно с нея в центъра се трудят рехабилитатори с много опит при работа с пациенти за възстановяване след мозъчен инсулт, оперативни интервенции, след смяна на стави, както и след травми и счупвания на крайници, със заболявания на опорно-двигателен апарат и периферна нервна система.

 

В клетката на Роше най-често на пациентите се извършва суспензионна терапия, която е метод за облекчено провеждане на лечебна гимнастика чрез окачване на крайника, който ще извършва движението или сегмент от него и по този начин се елиминира гравитацията. Тази рехабилитационна техника е ефикасна за всички заболявания на опорно-двигателния апарат и нервна система, когато е необходима аналитична работа за определени мускулни групи или за даден телесен сегмент.

 

Д-р Цветанова подчертава, че чрез упражнения от суспензия могат да се постигнат релаксация на мускулатурата, обезболяване, увеличаване на обема на движения, увеличаване на мускулната сила, създаване и трениране на двигателни вериги и стереотипи. При прилагането на пулитерапия, която представлява система от упражнения с използването на макари, прикрепени към мрежата на Роше, се осъществява промяна в направлението на теглене и чрез тежести се оказва дозирано съпротивление на точно определена група мускули, с цел увеличаване на силата им.

 

Трудотерапията, която предлагат рехабилитаторите в „Бургасмед” е друг вид активно лечение, при което се използва системно трудова дейност, специално подбрана според заболяването, формата и фазата му, функционално и психичното състояние на болния. При него движението действа като биологичен стимулатор, а целта на процедурите е да подпомогнат физическото, умственото, социалното и професионалното възстановяване на болния.

 

Центърът освен това разполага с цялата гама от апаратура за електротерапия, включително електрофореза, ТЕНС, интерферентни токове, електростимулация, магнитотерапия, УВЧ. Предлага също и светлинна и ултразвукова терапия.

 

В „Бургасмед” се извършва и физикална терапия, необходима  преди хоспитализация в специализирани болници за рехабилитация по клинична пътека. Центърът има сключен договор с НЗОК и пациентите могат да се възползват от физикална терапия и рехабилитация, както с направление от личния лекар, така и срещу заплащане.