RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Честит Ден на сестринството!

Световният ден на сестринството и празникът на професионалистите по здравни грижи се отбелязват на 12 май.

 

Честит празник на всички медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и лекарски асистенти, които работят в МБАЛ и ДКЦ „Бургасмед“!

  

Ръководството и екипът на МБАЛ и ДКЦ „Бургасмед“ Ви пожелава да сте здрави, енергични, истински щастливи и успешни във всекидневната си работа и в личния живот!

 

 „Значима и незаменима е ролята на медицинската сестра и акушерката в медицинския екип - те са гръбнакът в дейността на всяко лечебно заведение. Тe доказват това денонощно с дългите часове на грижа за пациентите, с добротата, милосърдието и спокойствието, от които пациентите имат нужда“, изтъква в своето приветствие към колегите си главната сестра на „Бургасмед“ Нейка Чанева.

 

Тя подчертава, че навремето вместо медицински наричали сестрите „милосърдни“, заради задължението да оказват помощ на хора в беда, заради съпреживяването с болните, емоциите и желанието да помагат, заради „сърцето“, което влагат, изпълнявайки викокоотговорната си мисия. „Това е една от най-важните характеристики в нашата професия - съпричасността и грижата. Скъпи колеги, благодаря Ви за всеодайността и професионализма, които влагате в битката за живота на нашите пациенти. Благодаря за достойната работа на всичките 147 медицински сестри, акушерки, фелдшери, парамедици, лаборанти“, казва още главната сестра на болницата.

 

Според авторитетна международна класация, поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая и свещеника.

 

Повод за честване на сестринството именно на този ден е рожденната дата на Флорънс Найтингейл - англичанката, която преди повече от век и половина полага основите на модерното сестринство и е една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.

 

„Ще се трудя честно да помагам на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа“, е част от тържествената клетва на сестрите, написана от Найтингейл.

 

Блестящ организатор и новатор, Флорънс допринася за издигане на престижа на професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото.

  

Флорънс Найтингейл прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война, като ръководи група от медицински сестри, обучени от нея.

 

Благодарение на подготвените от нея стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дизентерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Постижението я превръща в национална героиня на Англия.

 

След войната, през следващите 16 години, основателката на сестринството се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване.

 

В книгата си, издадена през 1859г. „Бележки за болниците“, тя дефинира основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите.

 

Година по-късно основава и първото светско сестринско училище „Найтингейл“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.

 

Флорънс Найтингейл оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава милосърдие и благородство на сестринската професия, продължаващо и днес.