RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

„Бургасмед“ с безплатни прегледи по повод Световния ден за борба с хипертонията

За отбелязване на предстоящия на 17 май Световен ден за борба с хипертонията, Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед“ обявява безплатни профилактични прегледи всеки ден в седмицата от 15 до 19 май. Те ще се провеждат между 15:00ч. и 17:00ч., след предварително записан час на телефон 0892 222 525 или директно на регистратурата на лечебното заведение.
 
 
Прегледът ще бъде максимално комплексен, като освен стандартна електрокардиограма и измерване на артериално налягане, ще включва и при нужда ехокардиография.
 
 
Целта е да осъществим профилактика в три етапа насочени към ограничаване на рисковите фактори и превенция на развитието на болест, за ранно откриване на заболяване и недопускане на усложнения и ако вече са се появили такива, да се назначи правилно лечение и проследяване, за да не се допуска задълбочаването им и инвалидизиране на болния, обяснява д-р Диян Господинов, кардиолог в МБАЛ „Бургасмед“ и началник на Интензивен сектор. Той ще извършва прегледите по време на кампанията съвместно с колегата си д-р Владимир Македонски.
 
 
Д-р Господинов припомня, че има рискови фактори като възраст, пол, етническата принадлежност и фамилната обремененост, които не могат да се променят. „Нашите усилия са насочени към тези фактори, които подлежат на корекция и могат да бъдат намалени или контролирани с промяна в навиците и поведението. „Например пушенето стеснява кръвоносните съдове, което увеличава кръвното налягане. Друг фактор, който можем да коригираме е количеството приет алкохол. Проучванията показват, че пиенето е свързано с около седем единици по-високо систолично кръвно налягане”, изтъква д-р Господинов.