RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

“Безобидното” хъркане може да е симптом за заболяване

Хъркането по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират със затруднено дишане през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. Проявява се с многократно стесняване на гърлото, което частично, а понякога и напълно, блокира дихателните пътища по време на сън. Това блокиране може да доведе до спиране на дишането или до дихателни проблеми през нощта, които често продължават от 10 до 20 секунди, а понякога и по-дълго. Възможно е пациентът, страдащ от сънна апнея, както и другите около него да осъзнават или не съществуването на проблема. Симптомите на обструктивната сънна апнея включват силно хъркане, задавяне, тежко дишане, неспокоен сън през нощта, както и сънливост през деня. Обикновено близките на пациента забелязват симптомите на болестта преди него. Самостоятелно или в комбинация, факторите, като анатомията на дихателните пътища (например големи сливици), възможното назално запушване, прекомерното количество мастна тъкан и мускулният тонус, могат да допринесат за наличието и силата на проява на това заболяване. Дори в лека форма наднорменото тегло често е рисков фактор, който помага за появата на обструктивна сънна апнея. Други фактори, които служат като катализатор на заболяването, са физическата назална обструкция, недостатъчно активната щитовидна жлеза и повишеното количество мастна тъкан около шията и врата.

 

Важно е да се знае, че заболяването може да засегне хората от всички възрасти, независимо от пола, но е по-характерно за мъжете, отколкото за жените, най-често заради хормоналните различия между тях. Сънната апнея рядко се среща при жените в период на менопауза. Понякога обструктивната сънна апнея се проявява и при децата с уголемени сливици и аденоиди, както и при такива, които хъркат. При 4% от мъжете и при 2% от жените в средна възраст болестта води до сънливост през деня. Населението от тихоокеанския регион и хората с испански и афро-американски произход са по-предразположени към сънна апнея, отколкото представителите на бялата раса. Наличието на обструктивна сънна апнея сред хората с афроамерикански произход не зависи от пълнотата и респираторните проблеми като рискови фактори.

 

Диагнозата обструктивна сънна апнея се поставя след изследване на пациента в сънно състояние. Тестът е известен като полисомнография. За целите на изследването от пациента се изисква да прекара цяла нощ в сън в лабораторни условия, за да бъдат измерени телесните му функции и показатели.

 

Хъркането често разваля семейства!


Според “Книгата на световните рекорди - Гинес” най-шумното хъркане достига 93 децибела... Или казано с други думи - все едно 18-колесен ТИР преминава през спалнята на всеки 10 секунди! За някои хора хъркането е предмет за смях и забавни коментари. Хъркането често е допълнителна причина за разбити бракове, опасни здравословни проблеми, безсънни нощи, непълноценен сън. За пълноценния сън не е толкова важно колко време спите, но качеството на самия сън е от съществено значение. Може да спите и 12 часа през нощта, но ако постоянно бивате събуждани - никога няма да достигнете до най-дълбоките фази на съня. Резултатът ще е такъв, че на следващия ден постоянно ще бъдете в едно сънно и упоено състояние, което постоянно ще пречи на вашата трудоспособност. Ще докарва допълнителен стрес във вашето и без това напрегнато всекидневие. Ще изглеждате бледи и уморени и точно така ще се чувствате! Когато подобен начин на живот се превърне в ежедневие, тогава започвате да се чувствате “като пребити” още в началото на работния ден, а вашето здраве е винаги на границата на разболяването. Вие лесно ставате раздразнителни, нервни, неработоспособни...

 

Ако хъркането ви причинява тези проблеми, само си представете какво причинява то на човека, който спи до вас! Един от най-сериозните проблеми, който хъркането предизвиква, е това, че се нарушава спокойният сън и на хората наоколо. Това е нещо, на което не обръщаме внимание отначало, но с времето хъркането се превръща в сериозно изпитание за една връзка. Скорошно проучване разкри факта, че съпругите на хъркащите изгубват около 62 минути от съня си всяка вечер или 384 часа годишно! Казано накратко - хъркането е сериозен проблем, от който трябва да се отървете възможно най-бързо.

 

Ако заболяването не се лекува, води до: високо кръвно налягане, редица сърдечносъдови заболявания, депресия, раздразнение, невъзможност за запаметяване на информация, увеличаване на теглото, импотентност и главоболие. Нещо повече, ако бъде пренебрегнат, проблемът може да доведе до травми на работното място, както и до потенциално смъртоносни пътни инциденти.

 

Лечението


 

Съществуват няколко метода за лечение, които се прилагат според индивидуалните нужди на всеки пациент, на база историята на заболяването, физическия преглед и резултатите от проведената полисомнография. В допълнение, към ползването на кислороден апарат, един от най-ефикасните методи за лечение на сънна апнея е промяната в начина на живот и на навиците. Трябва да се спре с употребата на алкохол, цигари и медикаменти, които предизвикват сънливост и да се редуцира теглото, в случай че болният човек е с наднормено тегло. Той трябва да започне да спи на една страна вместо по гръб. Назалният кислороден апарат предотвратява затварянето на дихателните пътища, като осигурява постоянен приток на кислород през маска. Апаратът трябва да се използва по време на сън и през цялата нощ. Той осигурява на пациентите със сънна апнея спокоен сън, предпазва от внезапен спад на притока на кислород и предотвратява сънливостта през деня.

 

За заболяването има и оперативно лечение, което се изразява в разширяване и стабилизиране на горните дихателни пътища. Този метод не е толкова ефикасен, но въпреки това е предпочитан от някои пациенти. Сънната апнея се смята за здравословен проблем с обществено значение, тъй като води до липса на сън у пациентите, а това се отразява на тяхната бодрост и е предпоставка за възникването на изключително сериозни, дори опасни ситуации. Освен това сънната апнея може да предизвика умствени увреждания, забавено време за реакция и трудност за поддържане на способността за концентрация. Проучванията в тази област предполагат наличието на връзка между сънната апнея и метаболитните заболявания, включително високото ниво на холестерол в кръвта и инсулиновата толерантност. 

 

Д-р Иво Парунов

Началник на Отделение УНГ в МБАЛ „Бургасмед“

 

Д-р Парунов е специалист с дългогодишна практика. Притежава свидетелство за призната специалност по Ушно - носно гърлени болести от 1997 г. от МУ гр. София  и свидетелство за професионална квалификация по Здравен мениджмънт.

За консултация и преглед можете да се обърнете към д-р Иво Парунов всеки делничен ден от 08:00-16:00 часа в УНГ Отделението на МБАЛ „Бургасмед“.