RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Какво трябва да знаем за храненето през пролетта

През  пролетта  организмът изпитва сериозен авитаминозен стрес и спад на имунитета, затова пролетното хранене трябва да бъде разнообразно, пълноценно и балансирано.

 

Плодовете и зеленчуците трябва да са задължителна част от нащето пролетно меню. Наистина през пролетта те не са така богати на витамини, както са летните и есенните плодове и зеленчуци, но за сметка на това съдържат повече фибри, което е полезно за извеждане на токсините и шлаките от организма. През пролетта излизат пресните зеленчуци - марули, зелен лук и чесън, коприва, спанак, лапад, репички и др., което осигурява по-лесното им осигуряване на нашата трапеза. Правилното сезонно хранене през пролетта е всичко, което се появява в този сезон на годината и в географската ширина, в която живеем. Най- добре е плодовете да се консумират  свежи, на гладно, половин час преди хранене, а зеленчуците да са в свеж вид,на пара или задушени, с възможно най-малко термична обработка.

 

Трябва да се вземе предвид и смесването на продуктите по време на хранене. Например зеленчуковите салати трябва да се съчетават само с месо, тъй като това са продукти, нуждаещи се от продължителна обработка. Хлябът и тестените изделия, обаче се усвояват много по-бързо и е добре да се комбинират със сирене и зелени подправки.

 

През пролетта не трябва да се придържате към строго вегетариански хранителен режим - най-малко три-четири пъти седмично организмът ни се нуждае от месо и продукти от животински произход. Наред с пълноценните протеини, те съдържат и мазнини и вещества, силни активатори на храносмилателните сокове.

 

Благодарение на това храната се усвоява по-добре, а метаболизмът е по-балансиран. Много е важно месото да е с добро качество и да е прясно.

 

През пролетта трябва да пият много свежи плодови сокове и зелен чай и да се  ограничат консумацията на алкохол и кафе. Също така е препоръчителен оптимален прием на вода, около 30 мл/кг. , т.е 2-2,5 л. дневно с оглед подобряване на метаболизма и детоксикацията на организма.

 

Много полезни са различните видове ядки и семена - фъстъци, бадеми, орехи, овесени ядки, ленено семе, сусамово семе и др. поради богатото им съдържание на ценни микроелементи, витамини, ненаситени мастни киселини, биофлавоноиди, които са важен фактор в преодоляването на симптомите на пролетната умора, като  световъртеж, слабост и депресия, често дължащи се понижен хемоглобин, за който е отговорно желязото и на дефицит на множество микроелементи. Ежедневно трябва да приемаме около 30 гр. ядки дневно, за предпочитане сурови.

 

Спазвайки тези няколко прости правила, ние си осигуряваме един по – лек и  плавен преход от студените и свързани в много от случаите с прехранване, излишни калории и намалена двигателна активност зимни дни към слънчевите пролетни дни, когато се нуждаем от повече жизнена енергия и добра физическа и психическа кондиция.

 

Д-р Мариана Янева

Специалист по Вътрешни болести и Гастроентерология