RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Възстановяването след инфаркт – мисия възможна

БНР Бургас, предаване „Без направление“ 

 

07.06.2023г.

Автор: Мариян Иванов

 

 

Инфарктът на миокарда се „подмладява“ и все по-млади хора страдат от заболяването. Въпреки това, възстановяването от него може е пълно, при следване на лекарските предписания.

 

Причината за „подмладяването“ е основно начинът на живот, посочи в предаването „Без направление“ кардиологът от МБАЛ „Бургасмед“ Диян Господинов:

 

“Има много рискови фактори, които зависят от нас. Като високото кръвно налягане, тютюнопушене, прием на алкохол, надмормено тегло, затлъстяване. Всеки от нас вижда как подрастващото поколение приема алкохол, пуши, въпреки мащабните кампании против тютюнопушенето. Виждате заседналия начин на живот, който води, ниска двигателна активност“, каза лекарят.

 

Времето за възстановяване след инфаркт е индивидуално за всеки човек, посочи д-р Господинов:

 

„Добре е, след втората седмица, да бъде направен стрес-тест. Провежда се на пътека или велоергометър, при който пациентите са мониторирани. Следим основни показатели като сатурация, кръвно налягане, ЕКГ запис и пациентите стъпаловидно ги натоварваме. Тестът се прекратява в момента, в който пациентът изяви симптоматика, не може да продължи натоварването или отчетем някаква промяна в показателите, който следим“, поясни кардиологът.

 

Така виждаме какво натоварване той може да понесе и в нормалния си живот и определяме дейности, които може или не може да извършва, добави лекарят. Ако всичко е нормално, пациентите могат да се върнат към стария си начин на живот, дори и да спортуват. Д-р Диян Господинов посочи, че в първите шест месеца връзката между лекар и пациент не трябва да прекъсва.