RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Педиатрията в МБАЛ „Бургасмед“ лекува почти целия спектър от заболявания при децата

Детското отделение работи с възстановен капацитет от днес, разполага с 23 легла, каза новият началник на педиатричната структура в болницата


https://www.flagman.bg/article/242984

14.6.2021

 

Д-р Ахмед Дико е педиатър. Той е роден в Сирия, но има двойно гражданство и е завършил медицина в Пловдив през 1979 г. Три години е специализирал в Александровска болница под ръководството на проф. Дамянова и проф. Бобев. След това се завръща в родната си страна, където прекарва следващите 28 години. През 2012 г. обаче там избухва войната и д-р Дико, който е от кюрдското съсловие, се завръща в България. Тук започва работа в СБАЛО по Детско болест „Проф. Иван Митов“ в гр.София, работи с Лекари без граница, в детска гръдна хирургия в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“. Прекарва четири години като шеф на детското отделение в Белоградчик. Посреща пандемията във Велинград, след което преценява, че най-доброто място за него е МБАЛ „Бургамед“. С огромния си опит и над 40-годишен стаж, той идва в бургаската болница, за да даде ново начало на педиатричното отделение, където в момента той е ръководител.


-Д-р Дико, вие сте новият началник на отделението по Детски болести на МБАЛ „Бургасмед“. Кога отново ще заработи то, с какъв капацитет разполага и какви заболявания при децата ще лекува?

-Отделението по Детски болести отново отваря врати за своите малки и по-големи пациенти. Ще работим по седем клинични пътеки. Това е предостатъчно, защото за сравнение, когато съм работел в други болници по същата специалност, там е имало по три, по четири. В МБАЛ „Бургасмед“ лекуваме бронхопневмонии, бронхиолит, спешни случаи, бронхиална астма, инфекциозно-алергични заболявания, гастрити и езофагити, както и токсо-алегични състояния. Покриваме почти целият спектър. Отделението разполага с 23 легла. Неговата дейност беше ограничена по време на ковид пандемията във връзка с реорганизацията на леглата за пациенти с ковид инфекция, които трябваше да разкрием, но от днес отново започваме да работим с възстановен капацитет.

Предимството в структурата на лечебното ни заведение е, че като многопрофилна болница  имаме възможност за колаборация със специалисти от почти всички медицински области, съвременна апаратура в Отделението по образна диагностика и развита Лаборатория. Всичко това ни дава възможност за всеобхватност на педиатричната грижа, която предлагаме.

 

-Как виждате бъдещето на отделението в МБАЛ „Бургасмед“?

-Мисля, че ж.к. „Меден рудник“ е голям и очаквам да има движение на пациенти през отделението по педиатрия. Аз ще направя всичко, което е по силите ми, използвайки дългия си 40-годишен стаж, да дадем на бъдещето на България – децата, най-доброто. Това е много отговорна работа, защото е изключително важно здравето на най-малките. Имено затова преглеждам и амбулаторно, освен че ръководя отделението, на кабинет в ДКЦ „Бургасмед“, за да съм в помощ на родителите.

 

-Как COVID пандемията промени заболеваемостта при децата?

-От една страна тя се отразява по-добре за тях. Те не боледуваха толкова често от COVID-19, а в същото време с предпазните маски и дезинфекцията, през цялата година бе много рядко явление при нас да дойде дете с грипно заболяване. Имахме спорадични, отделни такива случаи. През пандемията хората се страхуваха да водят децата си в болница или на преглед в ДКЦ. Много по-малко хора като цяло посещаваха болниците. В детското отделение, по време на пандемията, нямахме толкова много работа, така както преди COVID-19.

 

-Защо избрахте точно педиатрията като специалност?

-Защото много обичам децата. До днес успявам да вляза в света на всяко дете, като че ли аз самият се подмладявам и това качество ми дава възможност да поставя много по-добра диагноза и да назнача перфектното лечение за всеки отделен пациент.

 

-За какво трябва да се притесняват родителите през настоящия пролетен и идващия летен сезон? От какви заболявания най-често страдат децата по време на тях? Дайте съвет на родителите как да ги предпазят?

За децата с установена алергия – да се внимава при посещаване на градски градини, контакт с животни и насекоми и при случай веднага да се потърси помощ от личен лекар или педиатър, да се спазва стриктно приема на профилактичните средства и при проява на симптоми да се потърси спешна медицинска помощ.

През летния сезон децата най-често боледуват от вирусни инфекции, така наречените летни инфекции и гастроентерити, наранявания и изгаряния, както и възможността за топлинен удар. Родителите следва да съблюдават за изграждане на навика децата да си мият ръцете редовно и също за неволното поставяне на различни предмети в устата. Обикновено симптомите на летния грип засягат храносмилателната система – характерно за състоянието са стомашните болки, безапетитие, гадене, повръщане и разстройство , може да се наблюдава температура и липса на тонус.

 

Д-р Дико преглежда на кабинет в ДКЦ „Бургасмед“ с предварително записване на тел. +359 892 222 525 или онлайн през системата на Superdoc.bg всеки понеделник от 14:00 до 17ч., четвъртък от 14:00 до 16:00ч. и петък от 12:30 до 14:30ч.