RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Медиците от Бургасмед отбелязаха Деня на спасението

С едноминутно мълчание почетоха днешния Ден на спасението медиците от МБАЛ и ДКЦ "Бургасмед". По този начин те изразиха своето уважание към паметта на десетките лекари и медицински служители, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.
Светъл им път!
 
 
15 август е обявен официално за Ден на спасението с решение 1039/20 декември 2012 г., ДВ/28 декември 2012 г. на Министерски съвет. Датата не е свързана с Голяма Богородица, а с годишнината от смъртта на 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец - д-р Стефан Черкезов. На този ден през 1963 г. той изважда от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния.
 
По традиция всяка година на този ден се провежда официална церемония по отдаване на заслужена почит към всички загинали българи - лекари, мед. сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите, а точно в 12ч. медиците от цялата страна ще запазят едноминутно мълчание пред вратите на лечебните заведения, придружено от включени сирени на линейки.