RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Заразен и излекуван от COVID-19: Завладяващата история на д-р Петко Димов

Времето в изолация е дало възможност за равносметка и д-р Петко Димов е още по-мотивиран да помага на своите пациенти.

47-годишният медик е завеждащ хирургичното отделение в болницата "Бургасмед" и е един от първите лекари в страната, заразил се с COVID-19. Симптомите усетил веднага след ски-ваканцията си в Пампорово.

 

БНТ, По света и у нас

13.5.2020

 

Д-р Петко Димов: От там тръгнаха нещата, може би след два или три дни ми се появиха първите симптоми - лека температура, загуба на обоняние, на вкус.

След седмица изолация и престой вкъщи, лекарят си направил изследвания за грип, които били отрицателни, а веднага след това и за COVID-19, които потвърдили съмненията му.

Прекарал 12 дни в болница. На 20-я ден от началото на заболяването ПСР-тестът дал отрицателен резултат.

Д-р Петко Димов: Както и по данни от другите страни в света горе-долу това е средният период на изчистване на вируса.

На д-р Димов било приложено симптоматично и антибиотично лечение за профилактика на пневмония.

Д-р Петко Димов: Имах доста разнообразни симптоми - болки в очните мускули, загуба на вкус, загуба на обоняние, които са нехарактерни за много други. Тази лека ниска температура, после една лека кашлица, дразнеща на гърлото само.

След заболяването се чувства добре, втора седмица вече работи, но често се връща към преживяното.

Д-р Петко Димов: Винаги човек има какво да излекува, ако не на физическо ниво, то на психическо. Прави си една равносметка къде е прекалил, къде не, така че аз също си направих моите равносметки.

Съветът му към хората е да не се страхуват, но да спазват правилата и да знаят, че заради стриктните мерки против заразата - болниците са едно от най-безопасните места.