RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Една година от началото на епидемията у нас (ОБЗОР)

Новините на НОВА

8.3.2021

 
От днес в редица болници у нас отново се ограничава плановият прием
Година след първия случай на заразен с коронавирус у нас, разпространението на COVID-19 продължава с тревожни темпове. Тъжната равносметка към днешна дата е общо 260 308 заразени и 10 614 починали.  
 
В тези 365 дни станахме свидетели на първия, изцяло карантиниран град, пълна забрана за излизане извън границите на областните градове, затворени заведения и дори паркове, заключени училища, среднощни брифинги и тежки спорове дали мерките работят, или не.
 
 
Днес директори на здравни инспекции се събраха на извънредно съвещание при здравния министър проф. Костадин Ангелов. Причината - в 8 области заболеваемостта е над 300 на 100 000  души. Предложени са нови ограничения за най-засегнатите райони.  
 
 
"От нас зависи да продължаваме да държим пандемията под контрол. Това е основната ни цел. Тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб", подчерта здравният министър.
 
 
Стана ясно и, че заради увеличаващия се брой болни в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Пазарджик, Ямбол, Благоевград и Шумен отново се ограничават плановите приеми и свижданията в болниците. В някои случаи забраната важи за седмица или две, а в други - за неопределено време. Изключение се прави за онкологичните операции и ражданията.
 
 
„При посещаването на здравното заведение има кръстосване на потоците. Смятам, че мярката е навременна”, каза д-р Иван Колчаков, анестезиолог, член на ръководството на "Софиямед".
 
 
Някои от пациентите обаче са притеснени. „Нищо не трябва да се отлага, защото закъснението може да е фатално”, каза пациентът Яне Янев.
 
 
В пациентските ортанизации вече са постъпили десетки сигнали. „Много пациенти ще се окажат в безизходица. Дори някои от тях могат и да загубят живота си”, коментира Наталия Маева, председател на Национална пациентска огранизация. 
 
След спешна среща в здравната инспекция в Благоевград взеха следното извънредно решение:
 
 
„Разделяме хирургичната спешна помощ, която оказваме между нашата болница и частната до нас. Като на две седмици ще се поемат дежурните екипи за спешни ситуации”, каза д-р Огнян Митев, директор на УМБАЛ Благоевград.
 
Медиците съветват при най-малко съмнение за влошаване на състоянието, пациентите да потърсят за мнение личния лекар.
 
 
„Ако едно заболяване, дори и да е хронично, се обостри, влиза в спешните случаи и операцията е позволена”, каза д-р Колчаков.