RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

МБАЛ „Бургасмед“ с безплатни прегледи на сърцето всеки понеделник

Флагман.бг

 

09.12.2022.Дори да нямате оплаквания, е желателно профилактичните прегледи да стартират от 40-годишна възраст

 

Кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед“ обявява безплатни прегледи на сърцето всеки понеделник. Кампанията, която стартира на 12 декември ще продължи до края на март 2023 г. Прегледите ще се провеждат всеки първи ден от седмицата от 14:30 до 17:00ч. след предварително записан час на телефон 0892 222 525 или на място на регистратурата на лечебното заведение.
 
Д-р Диян Господинов, кардиолог от МБАЛ „Бургасмед“ изтъква, че обявените прегледи в настоящия есенен и предстоящ зимен сезон имат за цел провеждането на адекватен скрининг. „Ще профилактираме освен хората с известни сърдечно съдови заболявания, а също и тези в рисковите групи, които все още нямат или поне не знаят за подлежащо сърдечно съдово заболяване“, посочи той.
 
Прегледът ще бъде максимално коплексен, като освен стандартна електрокардиограма и измерване на кръвно налягане, ще включва и при необходимост ехокардиография. Ще бъдат дадени насоки за провеждане на лабораторни, образни и други изследвания, ако резултатите от прегледа налагат това.
 
Дори да нямате оплаквания, е желателно профилактичните прегледи да стартират от 40-годишна възраст и при липса на симптоматика да се повтарят на всеки 2-4 години, подчерта кардиологът.
 
„Ниските температури и зимният сезон се считат за критичен период за пациентите със сърдечносъдови заболявания, причинявайки спазъм на периферните и коронарните съдове. Това от своя страна води до намаляване на количеството на кислород, което достига до тъканите и съответно до исхемия (кислороден глад) на миокарда (сърдечния мускул)“, обяснява д-р Господинов и припомня, че ранно откритото заболяване е половината от лечението.