RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Как да преоблечем бебето ?

Бебетата никак не обичат ритуала на преобличането и ако дрешките са малко по-засукани и усложнени в това отношение, изнервянето ти е в кърпа вързано. Усвоиш ли добрите техники за тези случаи, обаче, проблемът ти е разрешен.

Какви са методите?

Подготви всички неща, които ще са ти необходими преди да настаниш бебето пред себе си, за да може всичко да ти е под ръка и да не оставяш мъничето само. Повечето бебета не обичат да са голи – това ги кара да се чувстват несигурни и освен това, бързо им става студено. Ето защо препоръчваме ти да не губиш време и още докато събличаш детенцето си, да започнеш и да му обличаш новите дрешки.

Внимавай да не го поставиш в поза, която не отговаря на настоящите му възможности (докато му нахлузваш крачолите на долнището, да речем, или пък докато го обръщаш, за да прекараш презрамките на лигавничето).

Е, през първите няколко седмици бебето няма да мърда кой знае колко, но след това то ще започне да шава във всички посоки, което няма да улесни задачата ти и има риск това да ти коства все повече нерви. За да си помогнеш, можеш да поставиш огледало над мястото, къде повиваш детето или някъде отстрани, така че то да може да се наблюдава или пък да му привлечеш вниманието с някоя дрънкалка.

Изборът на дрехи

Големината на дрешката трябва да съответства на ръста и теглото на бебето. Ако е прекалено голяма, има вероятност да се заплете или усуче около него и да му попречи да се движи. Избирай по-семпли модели, по-широки около кръстчето, по възможност без копчета и без метални части, които да притискат или да се допират до кожата му и без ластици около китките и глезените, защото тези неща могат да я разранят.

В случай че става дума за палтенце или някоя по-затворена връхна дрешка, вратлето на детето не трябва да е стегнато. Първо защото можем да го нараним, ако затворим ципчето малко по-бързо, и второ, защото ако брадичката му се опира у крайчеца на дрешката, това може да предизвика кожни раздразнения, особено зимно време. Избягвайте вълнените пуловери, тъй като бебето може да налапа топчета от вълната.

До самата кожа на бебето, нека материите са меки, нежни и естествени, като памука, например и да не са боядисвани, за да се избегне всеки риск от евентуална раздразнителна кожна реакция.

Подходящият момент

Бебето се преоблича поне два пъти през денонощието – един път преди сън, и още веднъж през деня, преди излизане навън. И освен това – всеки път, когато е изплюло част от млякото си, когато се е изпотило или когато се е изпуснало, за да не се обрине кожата му. Необходимо му е и по едно чисто боди всеки ден. Преди или след ядене, вие ще прецените. Преди хранене, то най-вероятно доста ще шава, защото ще е неспокойно от глад, а след хранене – трябва да изчакате достатъчно дълго, та то да не повърне вследствие на цялата процедура по обличането, но не трябва и да закъснявате, защото ако мине прекалено дълго време, детето ще заспи. А много по-добре е то да е будно и в добро разположение, за да можете взаимно да се насладите на тези моменти и... да си погукате.