RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Кой е лекарят от Бургас, преборил COVID-19?

След проведено лечение, той отново е сред пациентите си

 

NOVA, сутрешен блок "Здравей, България"

13.5.2020


Лекар от Бургас пребори коронавируса и се завърна на работа при пациентите си. Това е д-р Петко Димо, който е началник на Отделението по хирургия в бургаската болница „Бургасмед”.

Заразеният медик разказа, че два дни е имал температура и затова е решил да си остане вкъщи. „Толкова лека, че дори не я усещах. Реших обаче да се изолирам сам. Една седмица останах у дома. Температурата премина, но се появиха други симптоми – загуба на обоняние, вкус, лека кашлица”. Най-неприятният за него била болката в очните мускули.

 

Той допълни, че към шестия ден след първите сигнали за заболяване си е направил тест за грипни вируси, който се оказал отрицателен и за двата върлуващи щама на грип. „Тогава заподозрях, че може да е COVID-19. Обадих се на личния си лекар, както е редно. Направиха ми проба и се оказа, че PCR тестът ми е положителен. Аз го очаквах”, поясни лекарят.

 

Д-р Димов е приет в Инфекциозно отделение ден след като е получил положителната проба за коронавирус. „Там прекарах 12 дни, а лечението ми беше само антибиотично, без вливания или друга терапия. Периодично ми се сваляше кръвна картина и два пъти ми беше направена рентгенография на белия дроб. Чувствах се добре”, каза още той.

 

За него обаче не е било трудно да смени ролята и от лекуващ да се превърне в лекуван. „Всеки е потенциален пациент. Лично се колаборирах с колегата, който завежда отделението, и никога не съм налагал собствено мнение”, категоричен беше д-р Димов.

 

След като е излекуван напълно, медикът се връща сред пациентите си. Работи вече втора седмица. „Колегите ме приеха много добре. Въпреки че и те изкараха карантина от десетина дни. Нямаше никакви проблеми, чакаха ме с нетърпение, за да вършим работа. Нямаше сърдити”, заключи д-р Петко Димов.