RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

За да сте здрави, избирайте подходяща вода

Защо изворната вода е най-добрият избор за ежедневна консумация?

 

Водата е основна съставка на организма, без която животът ни би бил немислим. Тя е универсален елемент за поддържането на баланса в тялото и източник на енергия, здраве и красота. Водата е отговорна за редица жизненоважни процеси в организма като подобрява храносмилането, регулира телесната температура, допринася за изгарянето на мазнините и изхвърлянето на  ненужните токсини. Затова от първостепенно значение е видът на живителната течност, която приемаме. Когато избираме, е добре да се запознаем със съдържанието й, за да се уверим, че правим най-подходящия избор за нас и нашите близки. Идеалният вариант е изворна вода с неутрално pH, която регулира алкално-киселинния баланс в тялото и спомага за пълноценното усвояване на минералите. Тя не е просто елемент за хармоничното ни съществуване, а природна формула за здраве. Правилно избраната вода осигурява естествена среда за нормална функция на всички човешки органи. Уникалният баланс на минералите и соли в изворна вода „Бачково“, неутралното 7.23 pH, ниската й обща минерализация отговарят на нуждите на организма и я правят подходяща за ежедневна употреба от цялото семейство. Тя е балансирана от самата природа, без допълнителна човешка намеса, недокосната е от човешка ръка през целия процес на бутилиране. Чистата изворна вода освежава и обновява човека, възстановява силите. За да се възползваме от всички ползи на хидратацията, трябва да обърнем специално внимание и на качеството, и на количеството на водата, която приемаме. Необходимостта от течности за всеки организъм е различна. Тя зависи от начина на живот, килограмите, сезоните. Затова специалистите съветват, препоръчителният прием на вода да е 30мл/кг на телесно тегло, за да поддържаме жизнените сили на организма. Препоръката ни е да следите редовния прием и качество на  Вашето дневно количество и да не забравяте, че здравето започва от правилния начин на мислене и отношение към него.

 

Ето и няколко съвета от лекарите за правилно и здравословно консумиране на вода:

Пий вода на малки глътки през целия ден. Не пий голямо количество вода наведнъж, защото тялото не може да я абсорбира.

Водата със стайна температура утолява жаждата най-успешно. Съдейства за храносмилането и метаболизма, по-топлата вода пък подобрява кръвообращението и отпуска мускулите.

Много хора имат навика да пият вода по време на хранене, смятайки, че така поемат храната по-лесно.Това обаче е неправилно и постига точно обратния ефект – стомахът се подува, а храносмилателните сокове и ензимите се разреждат. Правилното време за пиене на вода е около 30 минути преди всяко хранене. Така вие давате сигнал на стомаха да се задейства и подпомагате храносмилането. Веднага след хранене също  не е подходящ момент за пиене на вода. Едва около час, след като обядът или вечерята са приключили, е следващият правилен момент, за да утолите жаждата си. Така ще помогнете на тялото си да усвои хранителните вещества по-добре.  

Ако изпитвате жажда, това е сигурен сигнал, че вече сте закъснели с приема на вода. Най-добре е да държите бутилката на близко разстояние и да посягате към нея през целия ден, за да поддържате водния баланс на организма.

За трета поредна година здравните заведения от групата на „Булфарма“ и изворна вода „Бачково“ провеждат съвместна инициатива „Водата е здраве“. В социалната кампания се включват УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ „Бургасмед“, Медицински център „Здраве“ – гр. Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ – гр. Велинград и МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ – гр. Пещера. През месеците юли, август и септември всички болници ще получат като дарение общо 31 хиляди бутилки изворна вода „Бачково“ от 1.5 литра за своите пациенти.