RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

В МБАЛ Бургасмед празнуват Бабинден, 12 двойки близнаци проплакали за 2021 г.

Освен благодарности и усмивки, които получават от родилките, на които са помагали да прегърнат рожбите си, те осъзнават отговорността за висок професионализъм и човещина, в този важен за семейството миг


www.flagman.bg

21.1.2022


Възникнал като езически празник в знак на признателност към бабите, които помагали на родилките при раждането, сега за всички акушер-гинеколози 21-ви януари е свят и емоционален ден. Освен благодарности и усмивки, които получават от родилките, на които са помагали да прегърнат рожбите си, те осъзнават отговорността за висок професионализъм и човещина, в този важен за семейството миг.

 

Това разказa пред Флагман.бг д-р Снежана Ризова, началник на АГ отделението в МБАЛ „Бургасмед“ в Деня на родилната помощ, който ще отбележат специалистите в отделението на лечебното заведение днес като свой професионален празник.

 

„Поздравявам всички акушер-гинеколози и акушерки за празника, като им желая да са успешни и удовлетворени от работата си. Изказвам благодарност и към колегите неонатолози, които се грижат за всички новородени, за тези с ниско тегло и проблеми след раждането. От 2 години, поради пандемията връзката между майките и бебетата, и бащите, е затруднена. Бащите не могат да видят бебето след раждането, както беше преди, забранени са и свижданията. Понякога това създава емоционални проблеми, но се стараем със снимки и по-чести контакти с бащите да запълним тази липсва“, казва д-р Ризова.

 

Тя коментира, че пандемията се е отразила не толкова върху броя на ражданията в лечебното заведение, колкото върху организацията на работата му. Голяма част от персонала е преболедувал вируса, имали са и родилки с ковид, което е наложило реорганизация в отделението.

Съотношението на нормални към оперативни раждания в МБАЛ „Бургамед“ е 30% към 70%, а през 2021 г. в болницата са се родили 12 момичета повече от момчетата, както и 24 броя близнаци.

 

„По отношение на ражданията при нас съществена промяна няма, освен, че разполагаме със скъпоструващи медикаменти, които спасяват родилките при обилно кървене след и по време на раждането. В областта на гинекологията можем да се похвалим, че използваме високотехнологична  апаратура за гинекологични операции и интервенции – лапароскоп и хистероскоп. За овладяване техниките на този тип оперативни намеси гинекологът непрекъснато трябва да се усъвършенства, да чете, да посещава курсове, за да бъде успешен. В нашето отделение д-р Недялков и д-р Гамишев, единствени в Бургас, извършват лапароскопска хистероскопия. Тоест при миома на матката, операцията се извършва безкръвно. Тези операции са по-щадящи, при тях има по-малко кръвозагуба и по-бързо възстановяване - след около 14 дни, като престоят в болницата е също е по-кратък - 48часа“, уточнява д-р Ризова.