RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Десислава Йончева, МБАЛ „Бургасмед“: Кърмачетата не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, подходяща е „шарената сянка“

През лятото за децата се препоръчват слънцезащитни кремове дори под дрехите, леко и проветриво облекло, шапка и очила с UV защита

 

Флагман

 

27 юни 2022г.

 

Д-р Десислава Йончева - Гергова завършва медицина в МУ – Плевен през 1999г. Специалност детски болести приодбива през 2006г., а през 2014 г. придобива специалност и по неонатология.

В периода от 2000г. до 2010г. д-р Йончева работи в Спешна медицинска помощ, а следващите шест години е лекар - неонатолог в УМБАЛ "Д-р Г. Странски" в Плевен.

От март 2016г. д-р Йончева е началник на Отделение по неонатология към МБАЛ "Бургасмед". Има редица квалификации, сред които интензивно лечение на новородени деца, неонатална кардио-пулмонална ресусцитация, трансфонтанелна ехография в неонатална възраст, коремна ехография на неонаталната възраст, изкуствена белодробна вентилация при новородени деца и централни венозни катетри в неонаталния период.

 

Д-р Йончева, към кои симптоми трябва да бъдат особено внимателни родителите на кърмачета и малки деца в първите седмици на лятото?

С началото на лятото започват и летните горещини. Това създава условия за зачестяване случаите на прегряване, слънчево изгаряне и дори топлинен удар.

Претоплянето представлява прекомерно повишаване на телесната температура, резултат от висока температура на околната среда, неподходящо облекло, недостатъчен прием на течности, често при пътуване в автомобил без климатик и т.н. Бебетата и децата в ранна детска възраст са най-застрашени. Предразполагащ фактор е несъвършената терморегулация, т.е. невъзможността на тялото да коригира температурните промени, предизвикани от околната среда.

Симптомите за претопляне са:  зачервяване, неспокойство , отпадналост, объркване, замаяност, гадене  и повръщане, изпотяване (при малките бебета  да не се разчита на този симптом), повишена  телесната температура и сърдечна честота, характерен обрив.  При наличие на тези симптоми, може и не всички едновременно, трябва да измерите температурата, детето се поставя на хладно, може да се потопи  в хладка вода до пъпа, през устата се дават течности по няколко глътки през 10-15 минути,  влажни кърпи по главата и кожата на тялото.  Ако температурата е 39-41 градуса, липсва потене, има повръщане, объркване, промени в съзнанието,  трябва да се потърси медицинска помощ.

За да не допуснете прегряване отглеждайте детето при стайната температура  от 20-24 градуса.  Обличайте детето с подходящо облекло, през лятото еднослойно, памучни материи, шапка при разходки на открито. Не излагайте продължително на пряка слънчева светлина, избягвайте излизането в горещите части на деня. Предлагайте достатъчно вода, за да се компенсират невидимите загуби през кожата.

 

Доколко излагането на слънце е полезно за тази възрастова група и какви са рисковете?

Децата в кърмаческа възраст не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Подходяща за тях е „шарената сянка”. В горещите летни дни за децата  не се препоръчва  излизане на слънце между 11 и 16 часа. Особено опасно е на плажа в обедните часове, там ултравиолетовите лъчи са двойно по-силни, поради отразяването от водата и пясъка. Препоръчват се слънцезащитни кремове дори под дрехите, леко проветриво облекло и шапка, очила с UV защита. Предвид структурата на кожата при децата лесно настъпват слънчеви изгаряния, които са не само неприятни, но и опасни.

 

Отрази ли се на работата на отделението отменянето на ограничинелните ковид мерки и какви специфични препоръки бихте дали за защита на детското здраве с оглед евентуална нова вълна на пандемията в началото на есента?

Работата в неонатологичните отделения продължава в същия ритъм  в и извън пандемия. Противоепидемичните мерки там са винаги много строги.

За щастие случаите на деца с ковид инфекция, с които сме се сблъсквали, са изключително редки и протичат безсимптомно. За новородени на майки с ковид имаме определен протокол на поведение. Децата се отглеждат при майките, ако състоянието позволява, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Тези деца не се ваксинират към момента на раждане, след 8-10 дни се прави PCR- тест и при отрицателен тест се поставят ваксини.