RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Иванов, МБАЛ „Бургасмед”: Ако не се лекуват, аденовирусите често водят до пневмонии

Флагман.бг

30.05.2023г.

 

Детското отделение на лечебното заведение с безплатни профилактични прегледи за 1 юни


На празничния 1 юни Детското  отделение на МБАЛ „Бургасмед” ще проведе безплатни профилактични прегледи от 12:00 до 14:00 часа, като същевременно продължава кампанията за такива консултации всеки вторник от 12:00 до 14:00 часа. Задължително е предварително запазването на час, което може да се направи директно на регистратурата на „Бургасмед” или на телефони 0892 222 525 и 0892 222 800, съобщават от лечебното заведение.


 
Д-р Христо Иванов, началник на Детско отделение на МБАЛ „Бургасмед” коментира, че към момента в Бургас и областта има затишие по отношение на вирусите, но уточни, че те не са напълно изчезнали.

 

В това променливо време има само спорадични случаи на ковид, но доминират аденовирусите, чиито най-характерни симптоми са висока температура до 39 градуса и болки в мускулите, но при някои деца се проявяват симптоми като болки в гърлото, разстройство и болки в корема, заявява педиатърът. Той обобщава, че температурата продължава около 5-6 дни и на 7-ия ден болните правят пневмония.

 

В отделението в момента са хоспитализирани 6 деца с пневмонии. Засегнатите от аденовируса деца, които са преминали през педиатричния кабинет на медицинския комплекс в последния месец са на възраст от 6 месеца до 9 години. 

 

Д-р Иванов подчертава, че детето задължително трябва да се заведе на консултация с педиатър, ако поддържа температура повече от три дни. За лечението на такива състояния лекарят не предписва антибиотик, а само противовирусни препарати и имунобустери. На шестия ден обезателно се прави рентгенова снимка.

 

Докторът предупреждава родителите, които считат че сами могат да излекуват детето си в случай на заразяване, че самолечението носи големи рискове. Така може да се стигне по-бързо до пневмония, а те изобщо да не разберат, защото е безсимптомна – без кашлица и без температура.

 

Когато доведат дете за преглед, още в кабинета му правя тест, обяснява д-р Иванов  и допълва, че такива тестове се извършват и в микробиологичната  лаборатория на медицинския комплекс. Това е важно, за да назнача и адекватното лечение, казва той.

 

Според него най-добрата профилактика е спазване на лична хигиена. Децата трябва да мият ръцете си често и да не се събират с много хора на едно място. Преди две седмици имах ученици от един клас, които са били на екскурзия и половината от тях бяха с аденовирус, споделя педиатърът с над 20-годишна практика.