RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Бюлент ТЕККЕЛИ:МБАЛ „Бургасмед“ има пълния потенциал да развие онкогинекология в АГ отделението си

Жените редовно трябва да ходят на профилактични гинекологични прегледи, съветва д-р Бюлент Теккели, който отскоро е част от екипа на

Сн. Представителите на нежния пол трябва да знаят, че няма нищо срамно в профилактичните прегледи, казва д-р Бюлент Теккели, който от 2 месеца работи в болницата в жк „Меден рудник“.

 

https://www.flagman.bg/article/244247

2.7.2021

 

 

Д-р Бюлент Теккели е на 46 години. Той е роден в Хаково и е завършил медицина в Пловдив, където взима специалността си – „Акушер-гинеколог“. През 18-те си години практика е работил в редица здравни заведения, а около 2 месеца и половина е част от екипа на МБАЛ „Бургасмед“. Споделя, че е избрал именно това лечебно заведение, защото от основаването му досега е чувал само положителни отзиви от него в лекарските среди. Д-р Теккели е изключително приветлив човек, който очевидно работи на принципа по-малко говорене, повече действие и това си личи от работата му. Срещаме се с него в кабинета му в МБАЛ „Бургасмед“, за да поговорим за дейността му там, за това как се е сработил с екипа и разбира се, за да даде на жените важни съвети за тяхното здраве.

 

-Д-р Теккели, отскоро сте в екипа на Отделението по акушер-гинекология в МБАЛ „Бургасмед“. Как ви приеха тук колегите и успяхте ли вече да се сработите с тях?

-Екипът от специалисти тук е превъзходен. Сработихме се с тях още в първата седмица и вече се разбираме много добре.

 

-С какво бихте могъл вие да допринесете за развитието на отделенито?

-Аз специализирам онкогинекология и смятам, че мога да съм полезен именно с това. Тук не работят по тази специалност и съм убеден, че мога да помогна за това и в „Бургасмед“ скоро да помагаме на пациенти, страдащи от онкологични заболявания. Три години съм бил началник на „Онкогинекологията“ в Пловдив, след това станах началник отделението в Първа градска болница – 3 години и половина и с този опит съм убеден, че и тук можем да постигнем много.

 

-Тоест Вие категорично виждате възможност в МБАЛ „Бургасмед“ да развие онкогинекология?

-Абсолютно! Тук базата е много добра. В онкогинекологията ми е силата и извършвам всички операции. Ориентирах се в тази специалност още от началото, но имах много добри ментори, които ми представиха професията по такъв начин, че бързо да я заобичам. Учили са ме д-р Ангелов, д-р Кръстев, д-р Йончев, д-р Димитрова, проф. Милчев и проф. Пехливанов, д-р Дренски и  д-р Христамян. Искам да използвам този момент да им благодаря.

 

-Какви са най-често срещаните заболявания в онкогинекологията, които вие третирате успешно?

-Карцином на шийката на матката, карцином на матката, карцином на яйчника, карцином на вулвата. Основно са тези. Операциите в повечето пъти се налага да са отворени, но има опция да се извършват лапороскопски, но това е само когато се открият в много начален стадий – например първи стадий. Така например в САЩ вече е прието, че преживяемостта при лапороскопската хирургия не е по-голяма от тази при откритата. Дори обратното – при отворената хирургия лекарят има много по-добър поглед върху пациента и състоянието му.

 

-Да поговорим за превенцията. Какво бихте препоръчали на жените, за да не се стига до такова състояние?

-Редовно да ходят на гинекологичен преглед! След като една жена премине 35-40-годишна възраст два пъти в годината през 6 месеца да ходи на цитонамаска. За по-младите в годината един път е стандартна подобна процедура. Тези заболявания, ако се хванат в начален стадий, изходът е много добър. За съжаление много малко жени ходят на цитонамаска...

 

-Как можете да обясните това? От страх или от невежество не го правят?

-Не бих казал, че е страх. По-скоро се притесняват. От какво? И те трудно могат да отговорят. „Срам ме е!“. Но защо? Вярно е, че прегледът не е от най-приятните, каквото и да си говорим, но ако не се извършва... Редовно при мен идват жени в трети и четвърти стадий, когато вече буквално няма какво да се направи и това е много тъжно. В контраст, въпреки че прегледът е неприятен, ако се ходи редовно, болестта се открива много лесно и съответно онкозаболяванията при жените ще паднат драстично.

 

-Да поговорим малко за бременните жени. Лятото настъпи и с него дойдоха жегите. Ще става и по-зле в идните седмици. Какво бихте препоръчали на жените, които са бременни.

-Колкото по-малко лекарства приемат, толкова по-добре. Най-важното е здравословното хранене и повече течности през лятото. За съжаление много от бременните жени в наши дни избягват да ходят на консултации, колкото и странно да звучи.

 

-Каква е препоръката Ви в това отношение? Колко често трябва да посещават лекар бременните жени?

-В месеца един път е добра практика. Има и нещо друго, че отскоро се забелязва една неприятна тенденция при младите родилки да искат всеки път, когато ходят на преглед да минават и през ехограф. Хубаво е през целия период на бременността на такъв тип преглед да се ходи 3, максимум 4 пъти.

 

-Профилактиката срещу тези онкозаболявания, които вие лекувате, със сигурност оказва огромно влияние върху репрудуктивната способност на жените.

-Определено. Жените, които искат да имат деца, трябва да ходят редовно на преглед. Има изключително много заболявания, които могат да се избегнат, ако правят само това и по този начин могат да се спасят от огромни проблеми в бъдещето. Огромна част от тези заболявания, хванати рано, могат да се преминат изключително лесно, а операциите са безопасни за репродуктивната система.

 

-Има ли усложнения след подобни процедури при последващо раждане?

-Разбира се. Задължително впоследствие се налага секцио. При операция на шийката на матката се реже част от нея и след това се зашива. Това създава проблем впоследствие – при самото раждане може да се разкъса тъкънта.

 

-Коронавирусът как повлия на вашата работа и на отношението между пациент и лекар?

-Хората се уплашиха да идват на лекар, защото бяха на мнение, че ако отидат в болница възможността да се заразят е по-голяма. За щастие този период вече отминава, но в продължение на 6-7 месеца от старта на пандемията действително ситуацията беше много обезпокоителна.