RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Христо Иванов, МБАЛ „Бургасмед“: Предлагаме съвременни условия за лечение на деца на възраст от 1 месец до 18години

8.8.2022
 

Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

 Ние осигуряваме 24-часово ефективно покритие от страна на лекар и постоянен сестрински пост

Д-р Христо Иванов е началник на Отделението по Детски болести на МБАЛ „Бургасмед“ от 1-ви август 2022г. Завършва медицина във ВМИ-Плевен през 2002г., а специалност Педиатрия придобива в Медицинския университет в София през 2013г.

Работил е в Детското отделение на болница „Бяла Слатина“ от 2004г. до 2009г. След това седем години е ординатор в Детския кабинет на Спешното отделение във Враца. От 2016г. до 2020г. е началник на Детското отделение в МБАЛ „Бяла Слатина“, а от август 2020г. е ординатор в Детското отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй. Има специфичен опит в работата с деца с увреждания по проекти с Дома за деца лишени от родителска грижа „Асен Златаров“ – Враца и в Педиатричната болница в София. При терапията на деца д-р Иванов прилага широко и хомеопатични практики. Той също има солиден опит при лечение на болни от ковид, като се включва в доброволни екипи още от началото на пандемията. Д-р Иванов владее руски и английски език.


-Д-р Иванов, отскоро ръководите Отделението по Детски болести на МБАЛ „Бургасмед“. Каква е натовареността на структурата в момента?

-От началото на август през отделението са преминали 18 деца. Само вчера приехме седем, а изписахме четири. В момента имаме 14 малки пациенти основно с вирусни заболявания, сред които три са с ковид и четири с пневмония. Те всички са в задоволително състояние, нямаме тежки случаи. Преобладаваща част от хоспитализираните в отделението са с гадене, повръщане, коремни болки. При нас всички лекарства се прилагат само по венозен път, с цел да не се травмира детето.  Минаваме на визитация три пъти на ден, за да следим много акуратно състоянието на пациентите. Ние осигуряваме 24-часово ефективно покритие от страна на лекар и постоянен сестрински пост. Отделението ни е ново, чисто, отлично оборудвано и мебелирано, в стаите има телевизор.

Структурата ни има второ ниво на компетентност и работи по всички клинични пътеки. Приемаме деца с астма, пневмония, ларингити, болести на храносмилателната система, спешни състояния в детската възраст, неясни температури, обриви, уртикарии, както и заболявания на отделителната система. Изобщо обхванати са най-често срещаните заболявания в детската възраст. В отделението предлагаме съвременни условия за лечение на малки пациенти на възраст от 1 месец до 18-годишни.

 

-Считате ли, че настоящата ковид вълна по някакъв начин ще промени вашата работа?

-Не мисля, че има някакво значение, тъй като според нашия протокол болните от ковид деца и сега са отделени и изолирани в самостоятелни стаи със собствен санитарен възел и нямат никакъв достъп до другите малки пациенти. Гъвкави сме и при всички случаи ще се справим.

 

-В разгара на туристическия сезон кои пациенти преобладават – малки летовници или деца от Бургас? Какви правила трябва да спазват малчуганите, за да не стигат до болница?

-По-голяма част от приетите при нас деца са от Бургас и региона, но имаме и летовници, които идват тук с проблеми. В момента са по-чести острите заболявания. Основно идват деца с горно диспептични оплаквания – гадене, повръщане, проблеми на горната част на  храносмилателната система. Пневмониите са спорадични. По отношение на препоръките  – най-важното е децата да спазват добра лична хигиена. Те трябва да привикнат да мият ръцете си преди всяко хранене, след тоалетна или пипане на замърсени предмети. По-трудно и дори невъзможно е да се научат да спазват дистанция помежду си.

 

-Работили сте с деца и в спешно отделение на болница. Какво от тази практика бихте въвели в Педиатричния кабинет?

-Това е опитът за преценка на степенуване на спешност на децата за преглед и ако има повече деца - да се подреждат по тежест на случаите, един вид своеобразен медицински триаж. Това означава да се обслужват с предимство по-спешните случаи, но нито едно дете не е върнато или му е отказана хоспитализация.  До седмица-две Педиатричният кабинет към ДКЦ „Бургасмед“ ще работи и с направления по Здравната каса.