RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Христо Иванов, МБАЛ „Бургасмед“: Родителите да не неглижират леката хрема и кашлица, пневмония се развива за два-три дни

Дори леките неразположения могат да дадат усложнения, предупреждават педиатри 

www.flagman.bg
19.10.2022г.


Все по-често в неотложния педиатричен кабинет на МБАЛ „Бургасмед“ идват деца с респираторни инфекции и дори пневмония. Чревните заболявания, които бяха характерни за летния сезон, намаляха значително. Кабинетът беше открит преди два месеца и от 20 дни работи с направления по Здравната каса, всеки ден от понеделник до петък от 14:00 до 18:00ч.
 
 
Д-р Христо Иванов, началник на Отделението по Детски болести на МБАЛ „Бургасмед“, които дежури и в кабинета, изтъква, че в момента се разпространява нов вирус, без температура и със съвсем лека кашлица и хрема, който много бързо, за два-три дни прави пневмонии. Той уточнява, че не е ковид, тъй като тества всяко дете дошло за преглед и от началото на октомври не е установен нито един случай на пандемичния вирус.
 
 
„Съветвам родителите, ако детето им продължава да има дори и лека хрема или кашлица повече от два дена, да не ги неглижират, а да отидат веднага на лекар, за да получи то адекватно лечение“, подчертава д-р  Иванов, като акцентира, че дори леките неразположения могат да дадат усложнения. Той също така предупреждава да не се пристъпва към самолечение, защото усложненията при този вирус настъпват много бързо.
 
 
След такова самолечение, повечето от децата, които педиатърът е прегледал, са хоспитализирани с пневмонии и сега те са 80 на сто от лежащо болните малки пациенти в Детското отделение. Само преди седмица в отделението са приети за лечение 18 деца с подобни оплаквания. Курсът на лечение е пет дни и в зависимост от това колко тежка е пневмонията, се прилага лечение с антибиотици, с кортикостероид, инхалации.
 
 
Според д-р Иванов може би ще е добре отново да се въведе поне в училищата носенето на маски, за да не се разпространяват така бързо вирусите. „Когато се носеха маски в класната стая, по-малко деца боледуваха, изтъква педиатърът с над 20-годишен опит. Особено в този период, докторът препоръчва на децата да се дават превантивно имуностимулатори, и особено такива, които са насочени към усилване на имунитета локално в гърлото, откъдето всъщност тръгва инфекцията.