RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Борче Николовски: 80 на сто от прегледаните пациенти досега са с висок сърдечно-съдов риск

40 на сто от пациентите са с прекаран Covid-19 или с постковиден синдром, каза кардиологът.

 
 
БНР, Хоризонт
29.9.2021

В дългия списък с починали от Covid – 19 лица почти всеки втори е със сърдечно заболяване. В Световния ден на сърцето, който се отбелязва от 2000 година по инициатива на Световната федерация на а сърцето, подкрепена от Световната здравна организация и от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) обръщаме специално поглед натам.

 

Болница Бургасмед прави  безплатни кардиологични прегледи без предварително записване.Те ще се проведат на 28, 29 и 30-ти септември от 10:00 до 16:00ч. в специално обособен пункт в двора на лечебното заведение. По време на безплатната кампания пациентите ще могат да осъществят освен консултация с кардиолог от МБАЛ „Бургасмед“, но и да измерят безплатно кръвното си налягане. При нужда специалистите ще извършват и допълнително медико- диагностични дейности.

 

„Профилактиката е добре да се започне от 45 годишна възраст при мъжете и 50 годишна при жените като честотата на прегледите се определя от индивидуалният рисков профил“,каза пред БНР д-р Борче Николовски, кардиолог в МБАЛ Бургасмед.

„Имаме много голям интерес към кампанията до момента. Защото хората през последните 18 месеца бяха неглижирали прегледите си.

Дойдоха хора и с доказани сърдечно-съдови заболяваиня, но и такива без. А също имаме и пациенти с постковид синдром. Наблягаме на всички. На тези, които вече са диагностицирани, прилагаме по-интензивни прегледи, с препоръки за ваксинация и за повече изследвания, като 40 на сто от тях са с прекаран Covid-19, някои са и с постковиден синдром.

Тези, които идват за превенция, също са преболедували и затова искат да видят имат ли усложнения на сърцето, на сърдечно - съдови заболявания.

Почти 80 на сто от прегледаните до момента пациенти са с висок сърдечно-съдов риск", съобщи още д-р Николовски.

Cъpдeчнo-cъдoвитe зaбoлявaния ca пpичинa зa 65% oт cмъpтнocттa в Бългapия, а оĸoлo 80% oт cмъpтните cлyчaи мoгaт дa бъдaт избeгнaти чpeз ĸoнтpoлиpaнe нa pиcĸoви фaĸтopи ĸaтo пpeĸoмepнa yпoтpeбa нa aлĸoxoл, цигapи, пpиeм нa coл, липca нa физичecĸa aĸтивнocт, виcoĸи нивa нa xoлecтepoл и пoвишeнo ĸpъвнo нaлягaнe, и затлъстяване.

Именно за това профилактиката е от съществено значение за ранното установяване на сърдечно-съдови аномалии и заболявания и предприемането на действия за тяхното контролиране и лечение. Това съобщават от болница Бургасмед.

 

Още по темата в звуковия файл.