RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Петко Димов от МБАЛ "Бургасмед": Рисково е да отлагате операция при хирургично заболяване на щитовидната жлеза

Флагман.БГ

 

21 Април 2023г.

 

По отношение на тиреоидната дисфункция, Бургас и областта са сред ендемичните за страната региони

 

 Д-р Петко Димов е началник на Отделението по хирургия в МБАЛ Бургасмед от 2019г. Той завършва медицина в Медицински университет гр. Плевен през 2000 г. Придобива специалност по Обща хирургия през 2008 г. Шест години по-късно завършва и Здравен мениджмънт.

 

До 2018г. работи във ВМА София, а веднага след това постъпва като специалист Обща хирургия в МБАЛ „Бургасмед“. От следващата година оглавява Отделението по хирургия в същата болница.

 

Защитил е докторантура по научна специалност Обща хирургия на тема „Приложение на диатермична коагулация в хирургията на щитовидната жлеза“. Има над 40 публикации и доклади в български и международни реферирани списания. Публикувал е монография за хирургия на щитовидна жлеза.

 

Притежава удостоверения за следдипломна квалификация по Лапароскопска хирургия на стомах, Хирургия на хепатобилиарната система и панкреас, лапароскопска хирургия, абдоминална ехография, гастроскопия и колоноскопия и др.

 

В МБАЛ „Бургасмед“ д-р Димов и екипът му извършват операции с голям и много голям обем и сложност на щитовидна жлеза, жлъчно-чернодробна система и панкреас, доброкачествени и злокачествени новообразувания на стомах и дебело черво и др.

 

Д-р Димов, МБАЛ „Бургасмед“ е сред малкото лечебни заведения в Югоизточна България, където се извършва операция на щитовидна жлеза. Увеличават ли се тиреоидитните заболявания в Бургаския регион и често ли се налага хирургическа намеса?

Заболяванията на щитовидната жлеза  през последните десетилетия се увеличават и в България, и в развитите страни, като засягат и хора в по-млада възраст. Като основен фактор за това бих посочил напрегнатия и забързан начин на живот и работа, който се отразява на нервната система, а оттам и на жлезите с вътрешна секреция. Друг важен фактор е замърсяването на околната среда, лошото качество на храните и питейната вода. Това води до нарушаване на чревната функция и нарушена абсорбция на витамини, минерали и микроелементи.

Част от заболяванията на щитовидната жлеза изискват хирургично лечение. Това са възли - доброкачествени и злокачествени, големи кисти, както и дифузна гуша с хиперфункция, която не е податлива на консервативно лечение.

 

Какви видове интервенции прилагате при лечение на щитовидна жлеза и кой метод е най-предпочитаният от пациентите?

В нашето отделение хирургичните интервенции на щитовидна жлеза  се извършват посредством апарат за диатермична коагулация. С тази методика операциите се извършват по-лесно, рискът за пациентите е по-малък и кръвозагубата е нищожна и термичната травма също е най-малка в сравнение с другите уреди.

 

На мъжете или жените по-често се налага хирургическа намеса при сериозен проблем с този важен орган в ендокринната система?

Заболяванията на щитовидната жлеза все още превалират при жените, но в последно време се наблюдава зачестяване и при мъжете. Бургас и региона се водят едни от ендемичните райони в страната.


Какви рискове поемат хората, които отлагат с години операция при проблеми с щитовидната жлеза и може ли да се стигне до сериозна патология?

Отлагането на операцията на щитовидната жлеза води до определени рискове. Първо, абсолютно доказано е, че възлите на щитовидната жлеза имат склонност да се израждат, т.е от доброкачествени да станат злокачествени и няма нито една образнодиагностична методика, която да ни даде точна информация за това. Единствено хирургичното отстраняване на възела и последващата му хистологична верификация ни дават точната диагноза. Второ, с нарастването на големината и давността на възлите, се получават сраствания между тях и околните структури и органи като трахея, паращитовидните жлези и нервите, инервиращи гласните връзки и операцията може да бъде свързана с по-голям риск от загубване на гласа или количествени или качествени нарушения на дишането, както и хипокалциемия. Затова препоръчваме на пациентите своевременна операция при хирургично заболяване на щитовидната жлеза.

 

Какъв е делът на миниинвазивните операции в работата на отделението ви и прилагат ли се често при спешни състояния?

В нашето отделение за 2022г. са извършени близо 1300 операции, около 65% от които са миниинвазивни, дори и при спешни състояния, а и такава е тенденцията както в България, така и в световен мащаб.