RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Д-р Иво Парунов, МБАЛ „Бургасмед“: Амбицирани сме да бием местната конкуренция на чуждестранни клиники в естетичната хирургия

Считаме, че е много по-добре интервенции като ринопластика и корекция на клепнало ухо да се правят „у дома“

 

Флагман.бг

07.11.2022г.

 

Естетичната хирургия съвсем не е нова област за Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед“, но неговият екип се е заел активно с разширяване на тази дейност. „Желанието и на нашата структура и на ръководството на болницата е да се наблегне на естетичната медицина, тъй като тя е неизменна част от специалността. Основно се фокусираме върху ринопластика и корекция на клепнало ухо или отоклизис. Това са двете направления, които искаме да доразработим в Бургас“, заяви д-р Иво Парунов, заместник-управител на ДКЦ „Бургасмед“ и началник на Отделение УНГ в МБАЛ „Бургасмед“. Той обаче направи уговорката, че в отделението основната дейност си остава лечението на ушно-носните и гърлени болести.

 

Екипът е силно амбициран да пребори местната конкуренция на турски клиники в естетичната хирургия. „Интересът на пациентите всъщност е много голям, но имаме сериозна конкуренция от турски болници. Те отварят кабинети в Бургас, рекламират дейността си, набират пациенти, осигуряват им транспорт и хотелско настаняване и за нас те са много сериозна конкуренция. Но ние считаме, че е много по-добре такива интервенции да се правят „у дома“. Услугата, която предлагаме е на същото ниво, както в Турция, а цената е в пъти по-ниска, освен това при функционален проблем, операцията се покрива и по Здравната каса. Доплащанията са минимални за такъв вид операция, защото се заплаща само избор на екип и някои консумативи, използвани при интервенцията“, изтъква д-р Парунов.

 

Обикновено хоспитализацията за такива интервенции е няколко дни. В деня на приемането в болницата се правят всички необходими предоперативни  изследвания, през втория ден се прави операцията, а на третия ден ако става въпрос за отоклизис или за сънна апнея, каквито операции отделението от години извършва рутинно за справяне с нощното хъркане, пациентът може да бъде изписан. При ринопластиките, понякога се налага болничният престои да продължи и четири дена. Особено при тези операции, след известно време пациентът се връща за проследяване, сваляне на носни тампонади и сплинтове, т.е. има един по-дълъг период на проследяване, за да може да се получи отличен козметичен ефект.

 

УНГ специалистът обясни, че и досега той и колегите му са извършвали  естетична хирургия, но в много по-малък обем, докато напоследък се работи на по-регулярна база. Усърдно се обучава и новата млада смяна от оториноларинголози.  Към висококвалифицирания екип вече са привлечени двама бивши специализанти в УНГ отделението  на „Бургасмед“, вече взели специалност, които лично д-р Парунов е обучавал. „Те вече редовно асистират при операциите, а някои интервенции извършват и сами. Отделно в тази област в момента се обучава друг специализант, които ще вземе специалност до Нова година, така че вече разполагаме с един добър екип“, обяснява оториноларингологът.

 

Д-р Парунов винаги е подчертавал, че самият той се е учил от покойния д-р Светослав Ботев, който дълги години е трупал опит в германска клиника. „На него изцяло дължа своите умения. Той ми държеше ръцете и ме научи на всичко, което той знаеше и най-вече в пластичната хирургия. Направи го съвсем безвъзмездно, казва изтъкнатият УНГ специалист.

 

Отделението е технологично обезпечено с всичко необходимо, разполага и с модерен инструментариум, както за същинската ринопластика на външния нос, а също и с по-специфични уреди, каквито са например закупените преди броени дни ендоскопи, за коригиране на проблеми и с вътрешния нос, каквито са операциите при козметичен и функционален проблем.

 

Периодично отделението провежда безплатни профилактични прегледи за носна непроходимост. Двайсетина са случаите на хора с такъв проблем, установен от специалистите при последния такъв „скрининг“. На тези хора е обяснено, че имат проблем, при някои чисто козметичен, а при други и функционален и козметичен, и са запознати с възможността да им бъде направена ринопластика.

 

Сега идеята е отново чрез такива профилактични прегледи, които могат да бъдат безплатни или по Здравна каса, да се разшири значително представянето на възможностите на болницата в Бургас и някои от съседните градове. Следващите безплатни прегледи ще се проведат в края на ноември или началото на декември и ще бъдат насочени към проблемите с външен нос, функционални затруднения на носа и дишането, и отоклизис.