RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

10 дни нямах обоняние и вкус, боляха ме даже очните мускули

Бургаският лекар д-р Петко Димов, който работи 15 г. във ВМА, преди да оглави отделението по хирургия в болница "Бургасмед", стана част от статистиката на заразени с коронавируса в България. За щастие, бургазлията, който е трикратен носител на приза на "24 часа" "Лекарите, на които вярваме", е в списъка на изписаните пациенти, преборили коварното заболяване. След две отрицателни проби в рамките на денонощие на 2 април д-р Димов бе изписан от инфекциозното отделение на УМБАЛ-Бургас, и се прибра вкъщи.в. 24 часа Стр. 7

4.4.2020

Той влезе в болница със среднотежки симптоми и остана 12 дни, но преди това около седмица се лекува вкъщи.
Всичко започва 3 дни след като докторът и семейството му се връщат от ски в Пампорово. Интересното е обаче, че съпругата му е с отрицателна проба за коронавирус, добре са и двамата им синове, на 10 и 14 г., които не развиват никакви симптоми. "При мен нещата започнаха с температура 37,3-37,6 градуса.
Тя продължи 3-4 дни, като още в самото начало се появи и липсата на обоняние и вкус. Получих и еднократно разтройство, изпотяване вечер за два дни. Всъщност в началото започнаха и болки в очните мускули, които изчезнаха чак на 11 -ия ден. Тогава ми се възстановиха и обонянието, и вкусът. И най-постоянният симптом, който се появи на втория ден и все още го имам, е сухата кашлица. Вече се чувствам добре, но все още кашлям", разказа д-р Димов след 23-дневна битка с коронавируса.


Известният хирург е един от първите заболели в Бургас, а след като става ясно, че е заразен с COVID-19, отделението по хирургия в "Бургасмед", което той ръководи, временно е затворено. Под карантина са поставени както медиците, така и пациентите. А вече изписаните били изолирани по домовете им.
Изяснявайки епидемиологичната пътека на Димов, стана ясно, че в Бургас са заразени и друг лекар и семейството му, с които били заедно на ски почивка в Пампорово. Този медик също постъпи в болница, а 3-годишното му дете стана най-малкият заразен с COVID-19 пациент у нас. То не развива симптоми, а баткото изкарва вируса с лека температура и няма апетит."Имунната система е най-важна. Имам познат, който се е сетил, че преди месец и нещо е имал краткотрайно неразположение, но всичко бързо преминало. Сега си направил тест и се оказало че има антитела. Ние по-нататък също ще си направим такова изследване, може да се окаже, че вирусът е преминал бързо и през моето семейство. Този вирус е непознат за човечеството, тепърва ще се трупат данни и опит и след време ще бъдат анализирани", казва д-р Димов.


На въпроса кое е по-страшно - грипът или коронавирусът, от опит отговаря: "По принцип грипът протича по-тежко, но човек се възстановява по-бързо и с далеч по-малко усложнения от страна на белия дроб.
Хирургът е пощаден от тежки усложнения и не е стигнал до пневмония. Вероятно и затова не е лекуван с хлорикин, на който по последни данни се залага много за успешна терапия при тежките случаи.
"

Лечението с хининови препарати не бива да става вкъщи, защото има доста странични ефекти. При леки симптоми хората нека вземат само имуностимуланти, а при наличие на пневмония или съмнение за такава трябва да се търси болнично лечение с антибиотици. Специалист трябва да прецени за хлорикина, не пациентът", съветва д-р Димов.
Телефонът му буквално прегрявал, докато бил пациент в болницата. Като бивш кадър на ВМА държи връзка с д-р Попов от Националния оперативен щаб, който пък предава информацията за здравословното му състояние на ген. Мутафчийски, с когото са работили рамо до рамо пет години.


"В много операции сме били заедно. В съвместната си работа съм научил много от него и като човек, и като хирург", казва бургаският лекар. Привърженик е на по-строгите мерки в извънредната ситуация и смята, че концепцията на щаба и на ген. Мутафчийски помага за това всеки пациент, който има нужда от лечение, да го получи.
"При по-свободен режим има риск много хора да загинат, защото няма да могат да получат адекватно лечение. А иначе биха били спасени", казва хирургът.


Въпреки успешната си кариера във ВМА през 2018 г. Петко Димов се връща в родния Бургас и оглавява отделението по хирургия в болница "Бургасмед".


"Винаги съм искал да си се върна, мен си ме дърпат корените, но тогава просто ми се появи шанс. Освен това Бургас има остра нужда и от лекари, и от медицински сестри.
Много пациенти от Бургас идваха да ги оперирам във ВМА. Защо тогава да не дойда аз, след като ми предлагат всички необходими условия", казва опитният хирург, който в продължение на 10 г. ръководи Клиниката по коремна хирургия във ВМА.