RU
Back to top hospitalburgasmed.bg
22.11.2019 петък

Да поговорим за ХОББ

Да поговорим за ХОББ Да поговорим за ХОББ Да поговорим за ХОББ
Да поговорим за ХОББ

Традиционно през втората половина на месец ноември светът говори за социално-значимата Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

 

ХОББ е състояние, при което се ограничава притокът на въздух към белите дробове. Обикновено заболяването е прогресивно и се дължи на възпалителна реакция на белите дробове към вредни частици или газове.

 

За жалост ХОББ заема едно от началните места измежду всички причини за смърт.

 

Трябва да помним обаче, че то може да бъде предотвратимо заболяване.

 

Най-честите симптоми се появяват при напреднал стадий на болестта, протичат с периоди на затишие и обостряне, и включват: затруднено дишане, кашлица, гръдна болка, хриптене от гърдите, спад в ежедневната физическа активност на пациента.

 

В целия свят най-често срещаният рисков фактор за ХОББ е тютюнопушенето. Пушачите трябва да бъдат насърчавани да се откажат от тютюнопушенето при всеки удобен случай. Пасивното тютюнопушене също може да е една от причините за ХОББ.

 

Диагнозата на заболяването трябва да бъде потвърдена чрез функционално изследване на дишането, т. нар. спирометрия, както и от рентгенография на белите дробове.

 

Превенцията на Хроничната обструктивна белодробна болест включва: отказ от тютюнопушене, избягване на пасивното пушене, избягване на места със замърсен въздух, редовна профилактика и навременно лечение на респираторните инфекции.